isprobajte
RECEPT ZA PITU "STARA CIPELA"! Ukusnija je nego što NAZIV KAŽE i omiljena KOD OVOG NARODA (RECEPT)
Na pomen „scarpaccije“ Italijani pomisle na leto i tikvice. Pita od tikvica omiljena je u Toskani
"Scarpaccija" je ponos Toskane, a kako bi bila što ukusnija, tikvice ocedite od viška tečnosti.
Na pomen „scarpaccije“ Italijani pomisle na leto i tikvice. Pita od tikvica omiljena je u Toskani.
Kada se prevede sa italijanskog, ova pita nema baš reprezentativan naziv, ali „stara cipela“ ime ne duguje ukusu, već izgledu. Navodno bi trebalo da bude tanka poput đona istrošene obuće, ali dobrodošle su i deblje varijante testa, u zavisnosti od ukusa.
Sastojci za pitu od tikvica:
900 g tikvica
200 g mladog luka
6 g sveže majčine dušice (naseckane)
7 velikih jaja
90 g brašna
30 g belog luka
240 g parmezana
10 ml maslinova ulja
1 prstohvat bibera
5 g soli
mleko (oko 1 dl)
Priprema pite od tikvica:
Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje.
Tikvice iseckajte po dužini ili na tanke štapiće. Iseckajte mladi luk.
Zagrejte tiganj s jednom kašičicom maslinovog ulja, pa dodajte tikvice, mladi luk i sveži majčinu dušicu, prstohvat soli i prstohvat bibera.
Pržite na jakoj vatri dok tikvice ne omekšaju i ne otpuste vodu. Prebacite ih u cediljku i ostavite 10 minuta da se ocede.
Za to vreme pomešajte jaja, beli luk i brašno. Postepeno dodajte oko 1 dl mleka tako da dobijete glatko testo. Zatim dodajte 200 g izrendanog sira i promešajte.
Prebacite tikvice u ravnomernom sloju na pripremljeni pleh za pečenje, pa prelijte smesom od jaja i pospite preostalim izrendanim sirom.
Pecite na 210 stepeni 15-20 minuta. Kada se malo ohladi, isecite pitu i poslužite je.
Prijatno!
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!