EVO KAKO DA VAM KISELI KRASTAVCI BUDU KAO IZ PRODAVNICE! Uz pomoć OVOG TRIKA, imaćete nikad bolju ZIMNICU
Kiseli krastavci, Foto: Printscreen/Youtube/ Production of fruits and vegetables

RECEPT

EVO KAKO DA VAM KISELI KRASTAVCI BUDU KAO IZ PRODAVNICE! Uz pomoć OVOG TRIKA, imaćete nikad bolju ZIMNICU

Osim finog ukusa, kisele krastavce odlikuje savršen odnos kiselosti, svežine i hrskavosti, baš ono što nam treba tokom zime. Priprema je jednostavna, a krajnji ishod će vas oduševiti. Sledi nekoliko recepata za pripremu domaćih kiselih krastavaca.

Objavljeno:

Obožavani, kiseli krastavci uvek imaju svoje mesto u našim frižiderima. Zimnica koja je popularna tokom cele godine, kiseli krastavci se često jedu kao salata ili prilog uz kuvana jela i čorbe. Upravo zbog svog ukusa, savršeno se kombinuju sa raznim namirnicama.

Osim finog ukusa, kisele krastavce odlikuje savršen odnos kiselosti, svežine i hrskavosti, baš ono što nam treba tokom zime. Priprema je jednostavna, a krajnji ishod će vas oduševiti. Sledi nekoliko recepata za pripremu domaćih kiselih krastavaca.

Priprema krastavaca

Krastavci se mogu jesti sveži ili kiseli. Postoji nekoliko vrsta krastavaca i svaka ima svoju namenu. Glavna podela je na krastavce za salate i kornišone. Kornišoni su manji, a svrha im je najčešće kiseljenje. Najpopularnije vrste kornišona su pariški, parifin F1 i nais f1.

Beru se kada dostignu puni stepen zrelosti, što zavisi od sorte. Zrelost se najbolje određuje prema čvrstoći, boji i veličini ploda, a beru se dok su još mladi i dok je seme unutar ploda još mekano. Berba se odvija ručno i retko se može obaviti u jednom danu. Plodovi sazrevaju drugačije, pa berba može da potraje i do nekoliko nedelja.

Tokom kupovine krastavaca obratite pažnju na izgled ploda. Odaberite čvrste krastavce, duguljastog oblika i zelene boje. Izbegavajte one koji su meki na dodir i koji sadrže sumnjive fleke i oštećenja. Kisele krastavce ćete pronaći i na policama prodavnica, ali bilo bi idealno da ih kupite na pijaci ili od lokalnog uzgajivača

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Production of fruits and vegetables

Recepti

Nije važno da li vam je ovo prva priprema ili ste već majstor u kiseljenju, sa kiselim krastavcima ne možete pogrešiti. Pre pripreme, ne zaboravite da temeljno očistite i sterilišite tegle. U receptima koji ne sadrže konzervanse, metod pasterizacije je obavezan da bi vaša zimnica imala duži vek trajanja. Slede tri recepta za pripremu domaćih kiselih krastavaca.

Kiseli krastavci

Iz ovog recepta ćete dobiti približno 12 tegli srednje veličine. Neke sastojke možete i da izbacite, posebno ako ne odgovaraju vašem ukusu, a možete i da dodate začine po želji. U receptu se koristi sušena mirođija, ali možete koristiti i svežu. Za ovaj recept biće vam potrebno samo pola sata.

3 - 4 kg krastavaca, u zavisnosti od veličine

600 ml alkoholnog sirćeta

3,5 l vode

10 kašika soli

300 g šećera

4 kašike semena senfa

4 kašike mirođije

2 kašike suvog korijandera

biber (opciono)

1 - 2 kašičice konzervansa

Priprema

Operite krastavce četkom, osušite ih kuhinjskom krpom i poređajte u tegle. Rasporedite ih što je moguće gušće, tako da ih što više stane u teglu.

U šerpu dodajte alkoholno sirće, vodu i začine, promešajte i pustite da provri na srednjoj vatri.

Povremeno sve promešajte i kuvajte dok se sav šećer ne otopi.

Prokuvanu tečnost sipajte u tegle sa krastavcima.

Čvrsto zatvorite tegle, okrenite ih na poklopac i ostavite da odstoje oko 10 minuta da se napravi vakuum.

Čuvajte na suvom, hladnom i tamnom mestu.

Kiseli krastavci bez konzervansa

Sledi recept za domaću zimnicu bez konzervansa. Možete da dodate i druge začine poput mirođije i senfa, ali je opciono. Takođe možete da izostavite biber. Od sastojaka u receptu dobićete jednu teglu srednje veličine. Ako želite više tegli, povećajte količinu sastojaka. Tokom pripreme kiselih krastavaca bez konzervansa neophodna je pasterizacija kako bi se produžio vek trajanja.

Sastojci

350 g krastavaca

50 ml alkoholnog sirćeta

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

20 zrna bibera

Priprema

Krastavce iščetkajte četkom i osušite kuhinjskom krpom.

Poređajte ih u teglu, što gušće možete.

Dodajte ostale sastojke u šerpu - začine, sirće i vodu i sve dobro izmešajte.

Dobro promešanu tečnost sipajte u tegle, sve do vrha.

Čvrsto zatvorite poklopac i pripremite tegle za pasterizaciju.

Stavite kuhinjski peškir na dno šerpe da bi sprečili pucanje tegli tokom termičke obrade. Ako pasterizujete nekoliko tegli, stavite i kuhinjsku krpu između njih.

Dodajte hladnu vodu, neka pokrije celu teglu osim poklopca.

Pustite da provri na najvećoj vatri, a zatim malo smanjite.

Kuvajte oko 20 minuta, zatim pažljivo uklonite teglu i okrenite je na poklopac da bi se napravio vakum.

Kada se tegla ohladi, spremite je na hladno i tamno mesto.

Kiseli krastavci sa lukom

U nastavku sledi recept za isečene kisele krastavce kombinovane sa lukom. Tokom pripreme ove zimnice možete da koristite obe sorte krastavaca - krastavce za salatu i kornišone. Ako imate viška krastavaca i volite luk, ovo je recept za vas. Biće potrebno samo nekoliko sastojaka i malo slobodnog vremena. Od sastojaka u receptu dobićete približno 6 tegli srednje veličine.

Sastojci

2 kg većih krastavaca

400 ml vinskog sirćeta

400 g luka

40 g soli

400 ml vode

crni biber (opciono)

Priprema

Krastavce ogulite i nasolite.

Luk ogulite i naseckajte na kriške i posolite. Ostavite da odstoji nekoliko sati.

Kada se povrće stegne, poređajte ga što gušće u tegle.

Dodajte tečnost i začine u šerpu i sve dobro promešajte. Kuvajte dok tečnost ne proključa.

Ohlađenu tečnost sipajte u teglu u kojoj se nalazi gusto poređano povrće i pasterizujte.

Na dno šerpe stavite kuhinjski peškir da tegle ne puknu na visokim temperaturama. Takođe stavite kuhinjski

peškir i između tegli.

Stavite tegle u šerpu i sipajte vodu da pokrije teglu, ali ne i poklopac.

Stavite da se kuva na najvećoj vatri, a kada voda proključa smanjite vatru.

Kuvajte oko 20 minuta. Pažljivo izvadite teglu, okrenite je na poklopcu i ostavite da odstoji oko 10 minuta da bi se napravio vakuum.

Čuvajte na suvom, hladnom i tamnom mestu.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/ Production of fruits and vegetables

Upotreba u kuhinji

Kiseli krastavci su veoma popularna zimnica. Obično se služe u raznim salatama kao šta je francuska, ruska salata, tartar ili pojedinačn kao prilog uz jelo od mesa. Zbog kiselog ukusa, savršeno se kombinuju sa raznim jelima i namirnicama, a posebno dobro ide uz majonez.

Pre pripreme za zimu, tegle treba temeljito očistiti, a zatim sterilizovati. Uvek se preporuča čuvanje zimnice na suvom, hladnom i tamnom mestu da bi im vek trajanja bio što duži. Zimnice sa konzervansom mogu da traju duže, dok one bez konzervansa mogu da stoje i do godinu dana ako se naknadno pasterizuju i skladište u preporučenim uslovima.

Kiseli krastavci su veoma lekoviti i važni za naše zdravlje. Snabdevaju telo neophodnim vitaminima i mineralima i imaju veoma malo kalorija. Sadrže puno vode, proteina i dijetetskih vlakana.

(Espreso/Moja zimnica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.