OVO JE PRAVA ISTINA O PESMI "APRIL U BEOGRADU" Šokiraćete se!
Zdravko Čolić, Foto: Printscreen

DA LI JE MOGUĆE

OVO JE PRAVA ISTINA O PESMI "APRIL U BEOGRADU" Šokiraćete se!

Pesma koju je napisao Kornelije Kovač, a koju je Čola otpevao, postala je evergrin.

Objavljeno:

Zdravko Čolić je neko ko je tokom svoje bogate karijere otpevao pregršt hitova, pri čemu se ne zna koji je bolji. Jedna od najvećih, najprepoznatljivih, kao i najlepših Čolinih pesama je svakako "April u Beograd".

Numera je ugledala svetlost dana 1975. godine. Napisao ju je legendarni Kornelija Bata Kovač, a upravo sa tom pesmom Čola je pobedio na "Beogradskom proleću" te iste godine.

Zdravko Čolić
foto: Dragan Kadić

Ima raznih priča kako je čuvena pesma nastala. "Novosti" navode da numera kreirana kada je Kornelija Bata Kovač služio vojsku. Tada je čuveni kompozitor, kako se priča, bio navodno sa jednom devojkom, piše ovaj list.

- Dok sam je pisao, pitao sam se, baš kao i u stihovima “Da l’ si devojka il’ žena, sada ti?” Razmišljao sam o tome da li se udala, da li ima decu? - rekao je svojevremeno Kornelije Kovač, a prenose "Novosti".

Svoju verziju je izneo i Zdravko Čolić, i to u svom autorskom tekstu za "Blic" 2007. godine.

- Pesma "April u Beogradu" je nastala u stanu porodice Kovač na Vračaru. Pevači su, nažalost, oduvek voleli neutralnost zbog tržišta. Ali su postojale pesme kao "Sarajevo, ljubavi moja", „Devojko mala“, "Nima Splita do Splita"ili "Zagrebe, grade". Tada nisam pevao ništa o Sarajevu, a pojavio sam se kao Sarajlija sa beogradskom pesmom. Ono što umetnika brine kada je u pitanju opšti hit jeste odrednica koja lokalizuje celu stvar. No, hitljivost i pevljivost te pesme ostaje sve ove godine. Pevana je i ovde i po raznim gradovima sveta. Više bi se pevala da se zove "April je u gradu mom", ali zbog lokalizacije dobija u tom autentičnom smislu - napisao je Čola i dodao:

- Ljudi su vezali moju vojsku sa ovom pesmom, što nije tačno. To je autorski doživljaj Kornelija Kovača koji je služio rok u Beogradu. Moja je vojska došla četiri godine kasnije. U pesmi su se našli mnogi mladi u uniformi. Ja sam je u potpunosti shvatio služeći u Topčideru. Prošao sam kroz pesmu kao stotine hiljada beogradskih vojnika, kroz generacije. Širina te autobiografske slike je veoma univerzalna i prenosna. Zato je voljena. Ni Bata Kovač ni ja nismo iz Beograda, a ni svi oni koji su se u njoj pronašli. Pesmu na neki poseban način dele Beograd, njegovi vojnici i njihove devojke - naveo je Čola, koje je u svom tekstu izdvojio reke Savu i Dunav, koje protiču kroz Beograd:

- Te dve reke nose simboliku, geografsku, tehničku i humanu. Zato je ovaj grad bitan - napisao Čola.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.