RECEPT SA DALEKOG ISTOKA STIGAO NA BALKAN! Srpske domaćice na aparatima, ovaj kolač je PREUKUSAN (RECEPT)
Gurabije, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

PREUKUSAN JE

RECEPT SA DALEKOG ISTOKA STIGAO NA BALKAN! Srpske domaćice na aparatima, ovaj kolač je PREUKUSAN (RECEPT)

Ukoliko se odlučite za gurabije sa orasima, možete ih pripremiti na dva načina

Objavljeno: 17:41h

Gurabija ima posebno mesto u našoj kulturi.

Pripremi kolača se posvećivala velika pažnja, jer su se ukrašavale ručno. Nosile su se kao poklon u goste ili su se gosti dočekivali čašicom rakije i gurabijama, a bile su obavezan deo slavske trpeze.

Recept se sastojao od pšeničnog brašna, jaja, šećera, kiselog mleka i masti. Svaki kolač se premazivao tankim slojem masti, što je gurabijama davalo posebnu strukturu. U posebnim prilikama se na sredinu kolača stavljala i kocka šećera.

Poznato je da su u porodičnim sveskama sa receptima naših baka merne jedinice bile šolje i čaše za mleko, čaj ili jogurt. Bake često i ne znaju tačan recept napamet, već sve kolače prave odokativno. Koliko god se poslastičari držali tačnih grama i recepata, bakini kolači su neoporedivo ukusniji! Kada su u pitanju domaće gurabije ili bakine gurabije, recept glasi:

700-800g brašna

2 jaja

2 čaše (od 180g ili 2dl) ulja

1 čaša kiselog mleka

2 kesice vanilinog šećera

1 kesica praška za pecivo

Mikserom polako umutite jaja, šećer i vanilin šećer. Postepeno dodajte ulje i mutite mikserom u istom pravcu dok se svi sastojci ne sjedine u gustu i penastu smesu. Zatim dodajte kiselo mleko, prašak za pecivo i malo brašna. Mikserom možete mutiti sve dok je smesa ređa. Postepenim dodavanjem brašna će masa postati gusta, pa je potrebno dalje mešanje varjačom i rukom.

Od testa formirajte loptice veličine oraha, koju ćete blago razvući pritiskanjem na ravnoj površini ili dlanovima. Kolače ređajte na pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni do 20 minuta. Možete ih jesti vruće uz čašu mleka ili čekati da se ohlade.

Posne gurabije sa bademom

Još jedan kolač, koji će rastopiti vaša nepca su gurabije posne. Umesto jaja se najčešće stavlja ulje, a aroma posnih gurabija se dodatno obogaćuje sokom od limuna i narandže. Kada od testa budete formirali loptice i rastanjili ih, u sredinu stavite po jedan badem. Kombinacija orašastih plodova i soka od limuna i narandže predstavlja pravo osveženje.

Koje još gurabije postoje?

Kao i kod drugih recepata za domaći keks i sa gurabijama možete isprobati različite oblike i ukuse. One mogu biti okrugle, ali i u obliku vaših omiljenih modli. Često se prave i pomoću mašina ili špriceva, tako da se dobiju talasi ili zvezdasti oblik. Pitajte svoje najdraže koji im je oblik najzanimljiviji i obradujte ih!

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/Mimina Kuhinja

Gurabije sa orasima

Ukoliko se odlučite za gurabije sa orasima, možete ih pripremiti na dva načina. Mlevene orahe možete dodati zajedno sa ostalim sastojcima u testo, a biće još slađe ako običnu gurabiju jednostavno pospete mlevenim orahom u kombinaciji sa cimetom ili smeđim šećerom.

Ako vam je ostalo neiskorićenih mlevenih oraha ili lešnika, evo ideje za jednostavne i ukusne kolačiće!

Gurabije sa kokosom

Kokos je sastojak specifičnog ukusa, koji će vaše gurabije učiniti primamljivog mirisa i još ukusnijim. Sve što treba da uradite je da kolače poređane u plehu pre pečenja pospete kokosovim brašnom. Najbolje se slažu uz šolju toplog čaja, a još su ukusnije kada odstoje nekoliko dana.

Gurabije turske

Turske gurabije možete praviti na nekoliko načina. Često se u Turskoj može probati gurabija prelivena čokoladom, medom ili punjena voćnim nadevom, a svaki kolač je ukusniji od prethodnog! Od običnog recepta možete napraviti gurabije u obliku valjka, ispeći ih, premazati pekmezom i spojiti sa drugom gurabijom. Dodatno, možete ovako napravljene keksiće preliti čokoladom, posuti lešnicima ili kokosom.

Još jedan način za ukusan dezert je da od testa umesto loptica napravite tanke kiflice punjene seckanim orasima, jabukama i cimetom. Kada se kiflice ispeku i ohlade. Pospite ih prah šećerom ili smeđim šećerom i uživajte u svakom zalogaju!

Bosanske gurabije

Ne možete posetiti Sarajevo, a da ne probate njihove tradicionalne gurabije. Sada ih možete napraviti i sami prateći veoma jednostavane korake. U osnovni recept za gurabiju dodajte šaku seckanih oraha i rendanu koru jednog limuna. Ukoliko želite da vam kolači budu hrskaviji, orahe možete seckati na krupnije komadiće. Pre pečenja na svaki kolač stavite po jednu kocku šećera, koja će se otopiti i dati im izuzetan ukus.

Tajni recept za Gordi gurabije

Najveštiji poslastičari nikada ne otkrivaju svoje recepte, pa tako i recept za Gordi gurabije ostaju tajna. Ono što naše kolače neobičnog imena izdvaja su različiti ukusi i kombinacije ukusa. U kategoriji čajnih i punjenih čajnih peciva pronaći ćete našu jedinstvenu Gurabiju marmelada punjenu voćnim filom od kajsije i posutu prah šećerom.

Tu nije kraj! Tradicionalni recept za gurabiju smo obogatili novim ukusima – prelivom od čokolade, lešnicima i drobljenim kikirikijem. Neverovatne kombinacije sastojaka osvojiće čula i najistančanijih sladokusaca.

(Espreso / Gordi.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.