PREUKUSAN JE
ORIGINALNI RECEPT ZA TURSKI SIMITI, ĐEVREK kao sa ulica Istanbula: Napravite ga SAMI KOD KUĆE
Napravite kod kuće ovaj đevrek
Sigurno ste videli u filmovima i serija kako Turci jedu đevrek, sada ga možete napraviti kod kuće. Ako žele malo jači obrok možete ga jesti uz jaja, meso u principu uz bilo šta što volite.
Sastojci
1 casa = 250 ml.
3 case brasno
1 kasicica soli
1 pak. suvi kvasac ili 20gr. svezi
1/3 case ulje
1 casa voda
4 kasike molasses ( melasa ) pomesana sa pola case voda
susam
Priprema
1.
U duboku posudu stavite brasno, napravite u sredini udubljenje i dodajte kvasac, sol i ulje i polako dodavajuci vodu zamesite testo.
Ako koristite svezi kvasac, treba da se rastvori sa malo vode ( od kolicine potrebne za recept) i prstohvat secera i da se ostavi da nadodje.
2.
Ostavite testo da odmara jedan sat.
Kad je naraslo, malo ga razmesite na pobrasnjeni stol i podelite na 6 jednakva dela.
Od svakog dela napravite lopticu i onda zarolajte je u tanak valjak. Uhvatite krajeve ( savijeno na pola, dobivate dva valjaka ) i sa obe strane okretajte u suprotnom pravcu. Znaci taj kraj koji drzite desnom rukom okretajte na desno a levom rukom, na levo. Uhvatite krajeve, pritisnite ih da se zalepe
(da se dobije oblik vencica) i malo prstima zarolajte samo tamo gde se krajevi spajaju.
3.
U duboki tanjir stavimo mesavinu melase i vode a u drugi tanjir susam.
Umocite simite prvo u melase pa u susam i stavljajte ih u pleh oblozen sa pek papirom.
Ostavite da odmaraju jedan sat.
Zagrejte pećnicu na 220 stepeni i pecite simite 25 minuta.
(Espreso/Coolinarka)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!