ALBANSKA BAKLAVA KOJU OBOŽAVAJU SRPSKE DOMAĆICE: Prave je od Beograda do Vranja, SVE CURI kad zagrizete! (RECEPT)
Baklava, Foto: Printscreen/Youtube/ na Samirin način

PREUKUSNA je

ALBANSKA BAKLAVA KOJU OBOŽAVAJU SRPSKE DOMAĆICE: Prave je od Beograda do Vranja, SVE CURI kad zagrizete! (RECEPT)

Ovo je neka perfektna fuzija baklave i urmašice. Tespidže, tespišta, tespič…

Objavljeno: 10:56h

Najviše se pravi u Albaniji, s toga je i dobio naziv "albanska baklava". Ovaj recept dele domaćice širom Srbije.

Sastojci:

Za testo:

2 pune kašike šećera

500ml mleka

250ml ulja ili 125g margarina

oštrog brašna po potrebi

2 jaja

1 prašak za pecivo

šaka seckanih oraha (može i mešavina orašastih plodova (lešnik, badem, pistaći)

Za preliv:

250g šećera

1 vanilin šećer

300ml vode

nekoliko kolutova limuna

Priprema:

Otopite šećer na umerenoj temperaturi, sipajte mleko i ulje (ja sam stavila margarin). Pre nego što proključa, dodajte brašno i energično mešajte, da se ne zalepi. Testo treba da bude kao za tulumbe i princes krofne, dakle gustina je nešto između mekane pogače i proje.

Uz neprekidno mešanje, dodajte jaja umućena sa praškom za pecivo i sitno seckane orašaste plodove, pa sve lepo sjedinite. Razvucite testo u tepsiju, a zatim ga našarajte viljuškom, pa tupom stranom noža isecite. Pecite oko pola sata u rerni ugrejanoj na 200°.

Kada lepo porumeni, izvadite iz rerne i prelijte vrelim sirupom koji ste skuvali od navedenih sastojaka. Spremno je sa serviranje kada se skroz ohladi. Ide savršeno uz Skenderbeg, albanski konjak!

Prijatno!

(Espreso/Ko kod bake)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.