PREUKUSNA je
ALBANSKA BAKLAVA KOJU OBOŽAVAJU SRPSKE DOMAĆICE: Prave je od Beograda do Vranja, SVE CURI kad zagrizete! (RECEPT)
Ovo je neka perfektna fuzija baklave i urmašice. Tespidže, tespišta, tespič…
Najviše se pravi u Albaniji, s toga je i dobio naziv "albanska baklava". Ovaj recept dele domaćice širom Srbije.
Sastojci:
Za testo:
2 pune kašike šećera
500ml mleka
250ml ulja ili 125g margarina
oštrog brašna po potrebi
2 jaja
1 prašak za pecivo
šaka seckanih oraha (može i mešavina orašastih plodova (lešnik, badem, pistaći)
Za preliv:
250g šećera
1 vanilin šećer
300ml vode
nekoliko kolutova limuna
Priprema:
Otopite šećer na umerenoj temperaturi, sipajte mleko i ulje (ja sam stavila margarin). Pre nego što proključa, dodajte brašno i energično mešajte, da se ne zalepi. Testo treba da bude kao za tulumbe i princes krofne, dakle gustina je nešto između mekane pogače i proje.
Uz neprekidno mešanje, dodajte jaja umućena sa praškom za pecivo i sitno seckane orašaste plodove, pa sve lepo sjedinite. Razvucite testo u tepsiju, a zatim ga našarajte viljuškom, pa tupom stranom noža isecite. Pecite oko pola sata u rerni ugrejanoj na 200°.
Kada lepo porumeni, izvadite iz rerne i prelijte vrelim sirupom koji ste skuvali od navedenih sastojaka. Spremno je sa serviranje kada se skroz ohladi. Ide savršeno uz Skenderbeg, albanski konjak!
Prijatno!
(Espreso/Ko kod bake)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!