SPREMITE NA VREME
OVAKO SE NA STARINSKI NAČIN SPREMA ZIMNICA OD KISELIH KRASTAVACA: Bez KONZERVANSA, pravi DOMAĆI (RECEPT)
Kiseli krastavci biće spremni za probu za oko 7-10 dana, ali vremenom postaju još bolji
Zimnicu ne možemo da zamislimo bez kiselih krastavčića. Većina recepata podrzumeva da se stavljaju samo krastavčići uz još par sastojaka. Magazin Novostu ovog puta predstavljaju recept za najukusnije kisele krastavčiće, začinjene najboljom kombinacijom biljaka.
Recept za začinjene kisele krastavce
Sastojci:
Oko 15 kg krastavaca za kiseljenje (očistiti i stavljati cele ili narezane)
2 šolje jabukovog sirćeta
2 šolje belog sirćeta
4 šolje vode
5 kašika soli
Domaći začin za kiseljenje (recept gore), 2-3 kašike po tegli
Osušena mirođija, 2-3 listića i stabljika po tegli
10-18 malih crvenih paprika raspoređenih po sredini, ali se ne odvajaju, ostavljajući semenke netaknutima (2-3 po teglici)
20-30 celih režnjeva belog luka, oguliti i lagano razbiti (4-5 po teglici)
Priprema:
U velikom loncu, zagrejte sirće, vodu i so. U svaku sterilisanu teglu dodati: 2-3 kašike začina za kiseljenje, 2-3 listića i stabljika osušene mirođije, 2-3 crvene papričice u zavisnosti od vaših želja i 4-5 celih čena belog luka u svaku teglu.
Spakujte cele ili isečene krastavce u tegle tako da budu čvrsti, ali da se pritom ne oštete. Krastavci treba da budu ispod grla tegle. Isecite krastavce ako izviruju previsoko. Sipajte tečnost u tegle, pokrivajući samo krastavce.
Obrišite ivice tegli i postavite poklopce (koji su sterilisani u ključaloj vodi) na tegle.
Obradite tegle u ključaloj vodi, 10 minuta. Izvadite tegle iz lonca i ostavite ih da se ohlade na krpi za sudove na pultu. Dok se tegle hlade čućete ih kako puckaju. Zapečaćene tegle bi trebalo da budu čvrste kada se kucnu i da imaju konkavan oblik. Čuvati na suvom hladnom mestu.
Kiseli krastavci biće spremni za probu za oko 7-10 dana, ali vremenom postaju još bolji. Mogu se skladištiti do 1 godine.
(Espreso / Magazin Novosti)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!