SVI SRBI UPOZORENI: Jaja po VRUĆINAMA morate da DRŽITE samo na OVOM MESTU
Ilustracija, Foto: Printscreen

obratite pažnju!

SVI SRBI UPOZORENI: Jaja po VRUĆINAMA morate da DRŽITE samo na OVOM MESTU

Ono što se podrazumeva je da jaja uvek, a naročito tokom leta, držite u frižideru, jer je tamo temperatura optimalna i konstantna, odnosno nema naglih varijacija

Objavljeno:

Letnje visoke temperature predstavljaju pravi izazov za spremanje, ali i čuvanje hrane, naročito kada su u pitanju i brzo i lako kvarljive namirnice. To se naročito odnosi na jaja, pa se postavlja pitanje na koji način ih treba čuvati da bi što duže ostala sveža i bezbedna za upotrebu.

Ono što se podrazumeva je da jaja uvek, a naročito tokom leta, držite u frižideru, jer je tamo temperatura optimalna i konstantna, odnosno nema naglih varijacija. Isto tako, kada jaja izvadite iz frižidera kako biste ih upotrebili, ne ostavljajte ih duže na sobnoj temperaturi nego što je to neophodno. Hladno jaje ostavljeno na sobnoj temperaturi će početi da se „znoji”, što olakšava razvoj bakterija.

Ostavite ih u kartonskoj kutiji

Najbolji način za čuvanje jaja je da ih čuvate u originalnoj kutiji u frižideru, piše Index.hr. Kartonske kutije smanjuju gubitak vode i štite jaja od upijanja ukusa druge hrane u frižideru. Ne držite ih u vratima, da se ne bi grejala ili hladila tokom otvaranja frižidera.

Jaja, Jaje
foto: Profimedia

Sveža jaja mogu se čuvati u frižideru do šest nedelja, ali ipak uvek proverite rok trajanja na kutiji, ili, ako ste ih kupili na pijaci, obeležite datum markerom.

Starija za kuvanje, sveža za poširanje

Starija jaja su idealna za pečenje kolača, kiševa i fritata. Ona su takođe savršena za tvrdo kuvanje, kajganu i pravljenje omleta. Naime, kada želite tvrdo kuvana jaja, bolje je koristiti ona koja su malo starija, jer je kod njih manja verovatnoća da će se belance zalepiti za ljusku, pa ćete ih samim tim mnogo lakše oljuštiti. Sa druge strane, sveža jaja su bolja za poširanje i prženje jer lakše zadržavaju oblik.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.