NAJBOLJE RASHLAĐIVANJE U VRELE DANE: Napravite najukusniji domaći sladoled (RECEPT)
Sladoled, Foto: Profimedia

recept

NAJBOLJE RASHLAĐIVANJE U VRELE DANE: Napravite najukusniji domaći sladoled (RECEPT)

Ovi domaći recepti su toliko prosti da ih možete probati, čak i da ste potpuni početnik u kuhinji

Objavljeno:

Letnje vrućine su sada najveće, period je mora, odmora, uživanja, kupaćih kostima i naravno – sladoleda.

Svako ima svoj omiljeni kupovni sladoled, ali domaći su ipak ukusniji, jeftiniji i najbolje od svega, možete ih praviti u neograničenim količinama.

Kad je u pitanju domaći sladoled, recepti su raznovrsni i možete ih prilagođavati sebi i svom ukusu. Ako se već odlučite da kupujete sladoled, pogledajte gde je jedan od najboljih u Srbiji!

Ovo je nekoliko oprobanih recepata sa preukusnim sladoledima. Pokušali smo da obezbedimo recepte za svačiji ukus, od čokoladnih, preko voćnih, od kokosa, od lešnika, pa čak i sladoled sendvič ako volite da eksperimentišete.

Domaći sladoled – recepti

Ovi domaći recepti su toliko prosti da ih možete probati, čak i da ste potpuni početnik u kuhinji. A toliko su ukusni da ćete jedva dočekati da se zamrznu u zamrzivaču, krećemo sa sladoledom od čokolade.

Čokoladni sladoled

Ovo je klasičan recept za one koji uživaju u ukusima čokolade. Za pripremu će vam biti potrebno oko 45 minuta, a dobijena količina sladoleda iznosi 250 kalorija. biće vam potrebni sledeći sastojci:

– 200 mililitra slatke pavlake,

– 1 šolja mleka,

– 1 kesica vanilin šećera,

– prstohvat soli,

– 4 kašike šećera,

– 100 grama crne čokolade.

Priprema: Prvo zagrejte mleko i dodajte mu 2 kašičice šećera i prstohvat soli. Čokoladu sitno nasecite i dodajte u uzavrelo mleko. Uz stalno mešanje na laganoj vatri rastopite čokoladu. Mikserom umutite slatku pavlaku i dodajte pola kesice vanilin-šećera.

1 / 4 Foto: Printscreen/youtube/SOSKuhinja/Kitchen

Zatim, na prethodno rastopljenu čokoladu u mleku, dodajte u smesu i nastavite da mutite mikserom još nekoliko minuta kako biste dobili konzistentnu smesu. Kada krem postane čvrst, sipajte ga u plastičnu posudu i odozgo pospite razmrvljenim keksom po želji.

Stavite sladoled u zamrzivač i za 5, 6 sati, vaš domaći čokoladni sladoled će biti spreman za posluženje. Po želji možete preliti tipljenom čokoladom preko ili posuti ljuspicama od čokolade.

Ovaj domaći sladoled možete napraviti bez mleka, recept je samo potrebno malo izmeniti. Umesto običnog mleka možete staviti biljno, najbolje sojino ili kokosovo mleko, ili mleko bez laktoze. Takođe, umesto obične čokolade koja sadrži mleko, a samim tim laktozu, možete koristiti crnu čokoladu ili čokoladu za kuvanje.

Ovo će malo izmeniti ukus, sladoled će biti malo gorčiji ako koristite crnu čokoladu, ali će biti i zdraviji.

Sladoled od lešnika

Još jedan jednostavan recept za čiju je pripremu dovoljno svega 20 minuta, a dobijena količina sladoleda sadrži 265 kalorija. Kao što se da videti, ovo nisu sladoledi koji će vas ometati u vašoj dijeti, dovoljno je samo da ih jedete sa merom.

Biće vam potrebni ovi sastojci:

– 500 mililitra slatke pavlake,

– 100 grama mlevenih lešnika,

– 5 žumanaca,

– 100 grama šećera,

– 80 grama meda,

– 1 kašičica ekstrakta lešnika.

Priprema: Žumanca i šećer kuvati na pari, zatim dodati med, lešnike i ekstrakt. Ostaviti da se oh.adi, zatim umešati umućenu slatku pavlaku. Sladoled sipati u odgovarajući posudu sa poklopcem i ostaviti 30 minuta u zamrzivaču.

Nakon tog vremena izvaditi sladoled i kašikom promešati, zatim opet vratiti u zamrzivač. Ovaj postupak ponoviti 2-3 puta pre ostavljanja u zamrzivaču.

Domaći sladoled od kokosa- recept

Svaki slatkiš sa kokosom ima fenomenalan ukus, a sladoledi od kokosa su tek nešto posebno. Evo ga recept za domaći sladoled od kokosa, potrebni su vam sledeći sastojci:

– 5 žumanaca,

– 150 grama šećera u prahu,

– 500 mililitra mleka,

– 250 mililitra slatke pavlake,

– 60 grama kokosovog brašna,

– 100 gama mlevenog keksa.

Priprema: Podgrevajte mleko dok ne proključa, pa onda tim mlekom prelijte kokos. Na pari umutite žumaca i šečer u prahu. Dodajte kokos i mleko, pa mešajte dok se sve ne zgusne i ne sjedini u homogenu smesu.

Sklonite sa šporeta, mešati još malo pa dodati umućenu slatku pavlaku i keks. Mešajte još dok sve dok smesa ne bude ravnomerno izmšana. Stavite u zamrzivač na 3-4 sata da se stegne.

Ovo je recept manje težine za čiju će vam pripremu biti potrebno oko 35 minuta. Jedna porcija sladoleda ima 223 kalorije.

Sladoled od bele čokolade i maline

Bela čokolada i malina su fantastičan kombo i vrlo je verovatno da ovakav sladoled nikad do sad niste probali. Treba će vam malo više vremena za pripremu ovog recepta – oko 45 minuta. Ovaj sladoled ima više kalorija nego prethodni po porciji – 380 kcal.

Biće vam potrebni ovi sastojci:

– 5 jaja,

– 12 kašika šećera,

– 1 vanilin-šećer,

– 3 dl slatke pavlake,

– 300 grama malina (smrznutih ili svežih),

– 300 grama bele čokolade.

Priprema: Umutiti žumanca sa 7 kašika šećera i vanilin-šećerom, pa ih skuvati na pari. Prek kraj dodajte 150 grama otopljene bele čokolade i mešajte dok ne sjedinite. Posebno ulupati belanca u ćvrst šam, dodati 5 kašika šećera i umutiti mikserom dok se šećer ne rastopi.

Umutiti potom slatku pavlaku i lagano je umešati varjačom u ohlađen krem od žumanaca, a zatim sve sastaviti sa umućenim šamom.

Preostalu belu čokoladu iseckajte na kockice, a smrznute maline izdrobite rukama i umešajte u sladolednu smesu. Pripremljenu masu stavite u odgovarajući sud sa poklopcem i zamrznite.

Kad je u pitanju domaći sladoled, recepti su raznovrsni. Sasvim je u redu da volite da se držite onih klasičnih sladoleda, ali je odlično i ako volite vašim nepcima s vremena na vreme da priuštite nove ukuse, kao što je bela čokolada i malina. Tu je, realno gledano, rizik na minimumu, ova kombinacija teško da može da omaši.

Domaći sladoled sendvič – Recept

Sladoled se obično jede kao jednostavan dezert, koji se brzo pravi i što brže pojede. Ovaj sladoled sendvič je više od laganog dezerta, možete ga jesti kao kolač.

Potrebni su vam ovi sastojci:

– 250 grama čokoladnih kolačića,

– sladoled od 1 litra, omekšan,

– 340 grama čokolade, narendane.

Priprema: čokoladne kolačiće možete napraviti sami ili nabaviti kupovne. Potrebno je samo da budu u obliku krekera, jer će sladoled ići između dva kolačića.

Na pleh stavite 15 čokoladnih kolačića, vravnom stranom prema gore. Brzo prelijte svaki kolačić malom kuglicom sladoleda. Preko svakog stavite još jedan kolačić, ravne strane nadole.

Lagano pritisnite gornje kolačiće nadole dok sladoled ne dođe do ivice sendviča. Zamrznite jedan sat ili dok se ne učvrsti. svakoi sendvič sa sladoledom uvaljajte u rendanu čokoladu da bude prekriven sav sladoled između. Pokrijte i zamrznite pre serviranja.

Što se sladoleda tiče možete ga napraviti i sami, ali to će vam oduzeti mnogo više vremena. Najpre treba napraviti sladoled, ostaviti da se zamrzne, pa tek onda možete praviti sendviče, koji isto oduzimaju vreme.

Za ovaj domaći sladoled je potrebno da izdvojite oko 80 minuta svog vremena, lako se pravi i jedna porcija iznosi 300 kalorija.

Sladoled od breskve

Breskva je mnogima omiljno letnje voće, kao i nektarina. Voće je sočno, ukusno, slatko, a sladoled od breskve je odlično voćno osveženje. Evo kako sami da napravite najukusniji sladoled od breskve, biće vam potrebni ovi sastojci:

– 3,4 zrele, veće breskve,

– 2 kašike soka od limuna,

– 1-2 poljice prah-šećera i kašika meda,

– 2 šoljice kisele pavlake

Priprema: Breskve operite, ogulite i izvadite im koštice. Izmerite 400 grama mesa od breskvi i narežite ih na kockice. Breskve i sok od limuna izmiksujte u blenderu ili ispasitajte. sve dok ne dobijete glatku smesu.

Dodajte šećer, med i kiselu pavlaku i ponovo izmiksujte. Smesu izlijte u plitku posudu, prekrijte i zamrznite. Pred služenje pospite cimetom.

Za ovaj domaći sladoled recept je jednostavan, oduzeće vam oko 30 minuta za pripremu, a sadrži oko 200 kalorija po porciji.

Domaći sladoled od limuna – Recept

Ako volite kiselije ukuse sladoled od limuna je za vas odličan izbor. Ovo je jedan osvežavajući sladoled koji možete napraviti za svega 20 minuta. Evo šta će vam sve biti potrebno od sastojaka:

– 6 žumanaca,

– 250 grama šećera,

– 2 kašike naribane korice limuna,

– 1 decilitar svežeg proceđenog soka od limuna,

– 1/2 litra slatke pavlake (umućene u šlag).

Priprema: Žumanca na pari mutiti dok ne pobele i ne dobiju na gustini, pa dodavati šećer, limunov sok, koricu limuna, miksati dok se smesa ne zgusne i ne pobeli.

U ohlađenu smesu dodati šlag od slatke pavlake (prethodno je dobro ulupati). Sve sjediniti i ostaviti u zamrzivač na par sati. Tek nakon toga je vaš domaći sladoled spreman za jelo.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.