OVO JE ISTOVREMENO I NAJJEFTINIJI I NAJZDRAVIJI DORUČAK: Evo šta će se desiti ako ga POJEDETE!
Ovsena kaša, Foto: Printscreen

zdrav obrok

OVO JE ISTOVREMENO I NAJJEFTINIJI I NAJZDRAVIJI DORUČAK: Evo šta će se desiti ako ga POJEDETE!

Nekada veoma popularne, potom potpuno zaboravljene, ovsene pahuljice već dugo su prve na listi nutricionista i fitnes gurua kada je u pitanju zdrav doručak

Objavljeno: 10:16h

Mogu da budu slane i slatke, jeftine su, spremne vrlo brzo a pune zdravih materija. Svega 100 grama ovsa sadrži čak 16,9 grama proteina, a samo četvrtina porcije sadrži skoro 100 odsto preporučene količine mangana.

Sadrži i antioksidante poput vitamina E, selen, fenolsku i fitatnu kiselinu, vitamin B1, biotim, magnezijum i još mnogo fitonutrijenata. Naravno, govorimo o kaši koju ćete sami skuvati umesto instant verzija.

Ovsena kaša
foto: Profimedia

NEMA VIŠE ZATVORA

Ovsena kaša je čist izvor vlakana ,a vlakna je izuzetno teško svariti bez mnogo tečnosti. Ovsene pahuljice služe kao sunđer koji upija vodu i ostale tečnosti dok se kreće kroz vaš sistem za varenje i onda izlaze iz vas. Zahvaljujući tome, nema više nadutosti niti zatvora i redovno ćete kao sat ići u toalet.

Nadutost
foto: Profimedia

BIĆETE SITI DUŽE VREME

Vlakna nisu dobra samo za varenje već, pomažu u održavanju željene telesne težine. Kada ih pojedete za doručak, šanse da ćete se prejedati u toku dana su minimalne. Ako uzmete u obzir da porcija suvih običnih ovsenih pahuljica ima 8.2gr vlakana, što je trećina preporučenog dnevnog unosa, jasno vam je zašto je ovo idealan izbor. A da biste dodali još vlakana, samo dodajte malo svežeg voća.

IMAĆETE NIŽI HOLESTEROL

Vlakno je veoma važno u smanjivanju nivoa holesterola, a ako smanjite holesterol, smanjujete i rizik za oboljenja srca. Ovsena kaša ima dva tipa vlakana - psilijum i beta glukan, a oba se dokazano bore protiv srčanih bolesti.

IMAĆETE REGULISAN ŠEĆER

Poslednjih par godina ugljeni hidrati imaju nezasluženo lošu reputaciju, i ljudi zaboravljaju da ima i dobrih i neophodnih ugljenih hidrata. Na kraju krajeva, jedan od njih su i vlakna. Telo ih sporo vari, pa se šećer u krvi postepeno povećava, što štiti od dijabetesa tipa dva.

(Espreso/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.