OVE NAMIRNICE ĆE MOMENTALNO UBLAŽITI BOL U GRLU: Kada ste bolesni, ne preskačite ih!
Bol u grlu, Foto: Profimedia

OPREZ

OVE NAMIRNICE ĆE MOMENTALNO UBLAŽITI BOL U GRLU: Kada ste bolesni, ne preskačite ih!

Ako razmišljate šta da pojedete, najvažnije je da vas ta hrana ne iritira i ne pogoršava bol. Dr Liza Jong otkiva koje je namirnice pametno odabrati

Objavljeno:

Bilo da je posledica alergije, prehlade ili previše priče, bolno grlo zna da bude vrlo neprijatno. Najgori deo ovog stanja je možda upravo to što je gutanje otežano, a upravo je u takvim situacijama potrebno unositi kvalitetne namirnice i tečnost kako bi se što pre oporavili od virusa, bakterija ili alergija.

Ako razmišljate šta da pojedete, najvažnije je da vas ta hrana ne iritira i ne pogoršava bol. Dr Liza Jong otkiva koje je namirnice pametno odabrati.

Ovsena kaša

Doktorka smatra da je najpametnije jesti hranu koja je nežne teksture i koja se lako guta jer ćete tako prevenirati iritaciju grla.

Ovsena kaša je jedna od tih namirnica koja će ponuditi i dovoljno nutrijenata, pa ćete svakim zalogajem pomagati zdravlju. Isto tako, ona može da utiče na snižavanje holesterola, a i odličan je izvor vlakana.

Ovsena kaša
foto: Profimedia

Jogurt

Jogurt je napitak savršene teksture za sve koje boli grlo jer se lako guta, a i to što se pije hladan će pomoći pri olakšanju bola. I on je pun nutrijenata koji će vam pomoći da telo održite zdravim dok se bori protiv uzročnika vaše grlobolje. Osim toga sadrži i kalcijum i proteine.

Probiotici iz jogurta će ojačati imunološki sistem i održati creva zdravima, ali i spriječiti u njima razvoj loših bakterija, a jedna studija pokazuje da probiotici mogu da pomognu u prevenciji bolnog grla.

jogurt
foto: Prinstcreen/facebook

Pileća supa

Supa ima protivupalna svojstva koja olakšavaju simptome prehlade, tvrde naučnici. Topla hrana će isto tako umiriti bolno grlo, a supa može da spreči iritacije.

Radi se o tečnosti koja je organizmu potrebna kada je osoba bolesna, a kako sadrži dosta natrijuma, pomoći će kod nadoknađivanja elektrolita.

Supa
foto: Printscreen/Youtube//Jelajelena Petrovic

Sladoled

Sladoled će telu pružiti tečnost, a i smanjiće osećaj boli. Prema pisanju „Medical News Today“, sladoled će pomoći i kod snižavanja temperature završetka živaca u grlu.

Kako sebi još možete da pomognete kod bolnog grla?

sladoled
foto: Espreso, Profimedia

Grgljanje slane tople vode

Nekoliko studija je došlo do saznanja da je grgljanje slane vode nekoliko puta na dan može da smanji otok na grlu i omekša sluz, što pomaže u njenom izbacivanju, ali i izbacivanju bakterija.

Doktori generalno preporučuju rastvor koja se sastoji od pola kašičice soli i jedne šoljice tople vode. Nakon grgljanja vodu ispljunite.

Pastile

Korišćenjem pastila stimulisaćete proizvodnju pljuvačke, što će učini grlo vlažnim, pa će vam samim tim biti lakše da gutati. Da biste pojačali delovanje, odaberite one sa efektom „hlađenja“, poput eukaliptusa ili mentola.

Odmor

Možda nije najbrže rešenje, ali dobar odmor je možda najbolja stvar koju možete da učinite za sebe u borbi protiv infekcije koja je i prouzrokovala bolno grlo.

Tečnost

Unos tečnost je veoma važan tokom bilo koje bolesti, a naročito ako vam je grlo iritirano ili upaljeno. Ako vam ne prija voda, topli čaj će pružiti trenutno olakšanje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.