EVO ODAKLE ZAISTA POTIČE TESLA: Srušićete se kada saznate ISTINU!
Nikola Tesla, Foto: Profimedia

KO BI REKAO

EVO ODAKLE ZAISTA POTIČE TESLA: Srušićete se kada saznate ISTINU!

Rođen je u Smiljanu (Lika), 10. jula 1856. – a umro je u Njujorku 7. januara 1943.

Objavljeno: 18:02h

Samo prezime Tesla, ne potiče od tesarske alatke (i “izbačenih zuba”), kako mnogi Teslini biografi i hrvatski publicisti pominju, već potiče od područja današnjeg grada Teslića (tačnije Gornjeg i Gustog Teslića koji postoje pre osnivanja današnjeg grada Teslića), u koji su se Teslini preci Komnenovići doselili nakon preseljenja iz Stare Hercegovine i po kome su ih austrijski popisivači zabeležili kad su prešli u Liku.

To je zaključak najznamenitijih srpskih genealoga (poput Božidara Kljajevića) koji su proveli godine u istraživanju podataka o porodici Nikole Tesle.

Bratstvo Komnenovića, iz koga potiče Nikola Tesla, je jedno od najstarijih bratstava u starohercegovačkom plemenu Banjani. Potiču od Komnena Bajice (od koga potiču i Orlovići iz Ibarskog Kolašina) i po Komnenu su poneli ime Komnenović. To znači da su Tesle u stvari potomci braće Pavla Orlovića, barjaktara kneza Lazara, koji je poginuo na Kosovu 1389. i koji je prikazan na čuvenoj slici Uroša Predića kao ranjeni junak koga poji Kosovka devojka.

Od Komnenovića danas potiče 17 porodica koje su se raselile od Herceg Novog, Popovog polja, Romanije, Like, pa sve do Šumadije.

Prema austrijskim popisima stanovništva, Tesle su kao Komnenovići krajem 16. veka došli na područje Teslića. Komnenovići po dolasku u Teslić uzimaju prezime po Tesliću, a zatim 1651. godine dolaze na područje Like (sela Medak, Oštrovica, Raduča i Pisača) i prvo se pominju Stanko, Milašin i Stoilko. Kasnije ih austrijski popisavači vode pod prezimenom Tesle.

Tesle slave Svetog Georgija kao Krsnu Slavu, što ih opet povezuje sa Komnenovićima, s obzirom da je dobar deo porodica koje vode poreklo od Komnenovića uzeo ovu slavu.

Nikola Tesla
foto: Espreso

Da Tesle potiču od Komnenovića, pisao je i sam veliki Teslin prijatelj i jedan od najvećih srpskih pisaca Jovan Dučić: “poznato je također da je veliki fizičar Nikola Tesla po precima, doseljenim u Smiljevo (Dučić piše Smiljevo a ne Smiljan), poreklom od Bileće u Hercegovini; i od porodice Komnenića (trebalo bi Komnenovića) od kojih su neki daleki rođaci išli da ga traže po Americi. Njihovo selo u vazdušnoj liniji je blisko selu Boška Pokrajčića kod Trebinja na nekoliko kilometara u rastojanju jedno od drugog”.

I ministar Kraljevine Crne Gore i naučnik Dr Pero Šoć koji je lično poznavao Teslu navodi da bratstvo Tesla u Krajini i Lici potiče od ”zetskih Komnenovića”, kao i etnograf Andrija Luburić koji je radio istraživanje starohercegovačkih rodova zajedno sa Jovanom Erdeljanovićem i Jovanom Cvijićem.

I sam Nikola Tesla je u oglasima u najvećem listu američkih Srba “Amerikanskom Srbobranu” u dva navrata 1911. i 1934. godine tražio da mu se jave njegovi rođaci Komnenovići.

Porodica Nikole Tesle ne potiče od Draganića iz ”zapadne Srbije”, kako je to promovisao prvi Teslin biograf Džon O’Nil, jer za to ne postoji dokaz, osim jednog pisma Teslinog oca Milutina u kome pominje jednog “tetka” Draganića.

Danas smo svedoci da Nikolu Teslu svojataju svi narodi oko nas, kako ovi novonastali tako i ovi stari. To je verovatno zato što Tesla nije poput klasičnih srpskih prezimena (kakvih je 80%) koje se završavaju na “IĆ”.

Najviše napora da dokažu da Nikola Tesla nije bio Srbin svakako ulažu Hrvati, koji već decenijama ne biraju sredstva u prisvajanju Tesle. Ali nisu oni jedini! Tako recimo rumunski autor Valentin Ovidiu Vazdoaga izvodi zaključak da nema nikakve sumnje da je Teslino poreklo rumunsko. Zatim, čujemo da bivši muftija Muamer Zukorlić tvrdi da je Tesla Bošnjak-Musliman ili moderni Crnogorci tvrde da je Tesla Montenegrin, a ranije znamo i za netačne tvrdnje da je Tesla poreklom Čeh, Mađar, pa čak i Albanac itd.

Ne smemo da dozvolimo da nas zluradi okolni narodi ponižavaju i kradu nam i prisvajaju sve što požele iz našeg nacionalnog nasleđa. Dosta je bilo popuštanja i sleganja ramena! Recimo svima jasno i glasno ko je ponosni pravoslavni Srbin Nikola Tesla i odakle potiče!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.