EVO ŠTA VAM SE DESI SA HRANOM AKO JE UMOTATE U ALU FOLIJU: Lekari STROGO zabranili ovu praksu, razlog je UŽASAN!
Aluminijumska folija i hrana, Foto: Profimedia

rizikujete zdravlje

EVO ŠTA VAM SE DESI SA HRANOM AKO JE UMOTATE U ALU FOLIJU: Lekari STROGO zabranili ovu praksu, razlog je UŽASAN!

Proverite da li pravite jednu od klasičnih grešaka

Objavljeno:

Kada pakujemo hranu, bez obzira da li se radi o sendvičima ili ostacima ručka, aluminijumska folija je skoro neizbežna.

Međutim, lekari upozoravaju da na taj način pravimo veliku grešku.

Aluminijumska folija je za pečenje, a ne za čuvanje ostataka hrane.

Ostaci u frižideru obično traju do četiri dana, ukoliko su pravilno uskladišteni. Za većinu ljudi, pokrivanje tanjira folijom i bacanje u frižider je brz i lak način za čuvanje hrane. Međutim, umotavanje hrane u aluminijumsku foliju je takođe jednostavan način da ugrozite vaše zdravlje.

Toster, Aluminijumska folija
foto: Printscreen/Youtube/ CrazyRussianHacker

Kao što nam je potreban vazduh za disanje, bakterijama je potreban vazduh da bi se razvijale. Neke bakterije poput stafilokoka i Bacillus cereus, koje izazivaju bolesti koje se prenose hranom, proizvode toksine koji se ne uništavaju visokim temperaturama kuvanja. Kada se topli obrok ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, bakterije brzo rastu, navodi Ministarstvo zdravlja Vašingtona.

Korišćenje aluminijumske folije za pokrivanje ostataka hrane predstavlja isti rizik, jer ne zatvara u potpunosti vašu hranu od vazduha. – Kada je prisutan vazduh, to omogućava bakterijama da rastu brže, tako da zaista želite da nabavite prave kutijice i da pakujete stvari na odgovarajući način – kaže Lindzi Meloun, registrovani dijetetičar na Klivlendskoj klinici.

Lindzino zlatno pravilo za pakovanje ostataka je da ih uvek zatvorite u plitke, hermetički zatvorene kutijice, kako biste ubrzali proces hlađenja i sprečili nastanak bakterija u vašoj hrani. I pobrinite se da hranu odložite u frižider u roku od dva sata, pre nego što bakterije imaju vremena da izazovu haos u obroku za koji ste proveli sate pripremajući i kuvajući ga.

Mlečni i mesni proizvodi su posebno skloni rastu bakterija, zbog čega je još jednom važno naglasiti koliko je bitno da se koriste hermetičke posude, za sve ostatke hrane. Takođe, obavezno bacite hranu koja je duže stajala.

– Ako vam je hrane ostalo u izobilju, najpametnije bi bilo da deo toga stavite u frižider, a zatim deo zaista lepo spakujete u hermetički zatvorene kutijice i stavite u zamrzivač. I onda kada budete spremni da je pojedete, izvadite je. – kaže Meloun.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.