ISTRAŽIVANJA SU POKAZALA DA PSI POPRIMAJU ČOVEKOVE OSOBINE: Evo šta je utvrđeno
Pas je čovekov veliki prijatelj, Foto: Facebook/Dnevna doza prosječnog Dalmatinca

ekstrovertnost i introvertnost vlasnika utiče i na psa

ISTRAŽIVANJA SU POKAZALA DA PSI POPRIMAJU ČOVEKOVE OSOBINE: Evo šta je utvrđeno

Utvrđeno je da psi mogu da prepoznaju čovekove emocije

Objavljeno:

Obično se, više kroz šalu, kaže da su psi isti kao njihovi vlasnici, odnosno da pas i vlasnik imaju iste osobine.

Naučnici su se takođe pozabavili ovim pitanjem, i to više puta, ne bi li ustanovili da li je to zaista tako. Dakle, da li psi mogu da nauče, odnosno da kopiraju ponašanje i osobine svojih vlasnika?

1 / 3 Foto: Printscreen

Stručnjaci sa Univerziteta u Mičigenu su želeli da istraže koje osobine pas može da nauči od svog vlasnika. Pokazalo se da će psi ekstrovertnih ljudi koji su komunikativni, otvoreni i lako sklapaju nova poznanstva, postati takođe druželjubivi i prijatni prema drugim psima, pa i ljudima.

Psi introvertnih, odnosno zatvorenijih osoba, iako su udomljeni kao veseli i srećni štenci, postaće manje druželjubivi. Ovo je moguće čak i kod rasa koje su poznate po svojoj mirnoći i druželjubivosti.

Psi koji žive sa ljudima su poprilično osetljivi na ljudske akcije i osećanja. Ponekad se kaže da umeju da “pročitaju” kako se vlasnik oseća, a mogu čak i da prekopiraju navike, ponašanje i karakter vlasnika. Tako se može desiti da štene koje je u vašem društvu znalo da pretrči pola dvorišta za minut postane lenjo.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.