NIKAKO NE SKIDAJTE OVO SA SIRA: Ovaj DEO je najkorisniji, ni ne znate KOLIKO je dobar
Sir, Foto: PRINTSCREEN/YT/SIMPLE FOOD

ovo niste znali

NIKAKO NE SKIDAJTE OVO SA SIRA: Ovaj DEO je najkorisniji, ni ne znate KOLIKO je dobar

Ako imate naviku da gulite sir, odnosno skidate mu koru, imajte na umu da je to pogrešno.

Objavljeno:

Stručnjaci kažu da je kora jestiva i da siru daje ukus i teksturu. To je kora koja se prirodno javlja tokom procesa pravljenja sira.

Neki sirevi, poput parmezana, imaju koru koja se može koristiti tokom kuvanja, dok neki drugi imaju premaz koji morate ukloniti.

Porodična mlekara, Zlatibor, Sir
foto: Rina

Kora kojih sireva je jestiva?

Tehnički, gotovo sve kore su jestive, kažu stručnjaci u ovoj oblasti. Međutim, neki su bolji od drugih. Bri i kamember kore su dobar primer za to, jer su pune ukusa koje zaista želite da iskusite. Bez kore, ovi sirevi jednostavno se pretvaraju u želatinastu masu. U stvari, kod većine takvih sireva, kora je ono što poboljšava njihov ukus. Proizvođači sira ih potapaju u posebnu salamuru, tako da se kora razvija uporedo sa ovim divnim i posebnim ukusima.

Koje kore od sira su dobre za kuvanje?

Ovo su kore tvrdih sireva, kao što je parmezan. Zato kuvari najradije koriste ove kore, pune ukusa, kada spremaju razne supe i čorbe. Zato, kada spremate supu, čorbu ili čorbu za rižoto, jednostavno u povrće dodajte koru nekog tvrdog sira i ostavite da ključa najmanje dva sata. Nakon toga jednostavno bacite preostalu koru. Na ovaj način dobićete bogatu čorbu, odnosno osnovu za pripremu rižota, soseva i drugih jela.Osim toga, koru sira možete tostirati na šporetu ili u rerni – tako ćete dobiti divnu hrskavu koru koju možete dodati u salate, potaže i druga slična jela.

Sir
foto: Profimedia

Kako kora od sira može poboljšati ukus drugih jela?

Kao što koru sira možete koristiti za obogaćivanje supa i sosova, možete je dodati i drugim namirnicama da poboljšate njihov ukus, kao što je maslinovo ulje. Čvrsta kora parmezana daće maslinovom ulju oštar, sirasti ukus, koji će se savršeno slagati sa raznim salatama. Naravno, koru sira možete koristiti za pripremu mnogih drugih jela – od rižota do paradajz sosa. Kora parmezana je, na primer, fantastična za pravljenje paradajz supe, samo pazite pri dodavanju soli, da ne preterate.

(Espreso/Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.