I PARFEM IMA ROK TRAJANJA: Evo šta sve IZAZIVA NA KOŽI i kako da prepoznate da se POKVARIO
Parfem, Foto: Printscreen/Youtube/ Home Sound Effects

vodite računa

I PARFEM IMA ROK TRAJANJA: Evo šta sve IZAZIVA NA KOŽI i kako da prepoznate da se POKVARIO

Nije uvek bezbedan za korišćenje

Objavljeno:

Možda vam to nikada ne bi ni palo na pamet, ali parfem i te kako ima rok trajanja, a iz više razloga je važno da to znate i da prepoznate znakove da se pokvario.

Parfemi se prave od različitih mirisnih komponenti koji imaju baznu, srednju i top notu. Na svakoj bočici parfema je utisnut datum koji se odnosi na vreme kada je potrebno baciti bočicu, jer parfem u suštini ne može da se pokvari.

Parfem
foto: Profimedia

Verovatno vas sad buni; kako ima rok trajanja, a ne može da se pokvari?

Sasvim je jednostavno – parfem vremenom gubi na kvalitetu. kako vreme prolazi, on postaje kiseliji, a sam miris slabi ili dobija metalnu notu. Drugim rečima, kada parfem dugo stoji, on počinje da oksidira, te parfem menja svoj miris.

Prema istraživanjima, najkraće traju citrusni mirisi, a pojedini čak savetuju da citrusne parfeme čuvajte u frižideru, ako želite da im produžite rok trajanja. Isto tako, parfemi na bazi alkohola su dugotrajniji, dok se oni na bazi ulja brže kvare.

Kako biste produžili rok trajanja parfema, preporuka je da ih držite podalje od izvora vlage i toplote. najbolje bi bilod a ih čuvate na temperaturi od 15 stepeni. Čuvanje u frižideru takođe nije loša ideja.

Kako da prepoznate kvarenje?

Pored promene u samom mirisu, neki parfemi promene boju, pa postaju žućkasti ili smeđi. Parfemi na bazi alkohola duže traju, dok oni na bazi ulja i prirodnih sastojaka imaju mnogo manji rok trajanja.

Parfem
foto: Profimedia

Da li je bezbedno koristiti parfeme nakon isteka roka?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od samog proizvođača, odnosno, od samog parfema. Pojedini parfemi mogu da stvore iritaciju, odnosno osip na telu, ako se koriste kada se pokvare. Kako biste znali da li se parfem pokvario, možete da uradite jednostavan test koji neće izazvati neke veće komplikacije. Naprskajte ga na unutrašnji deo lakta.

Ukoliko i nakon 24 časa od nanošenja ne dođe do crvenila, iritacije, peckanja i svraba, možete da nastavite da ga koristite.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.