POSLASTICA
OVAKO SE PRAVI TORTA REFORMA NA STARINSKI NAČIN: Recept se prenosi sa KOLENA na KOLENO, zapišite ŠTO PRE
Jednostavni sastojci kao što su čokolada, orasi i puter daju kremasti slatkiš, svilenkastog fila koji se topi u ustima i kojoj ni oni sa najjačim karakterom ne mogu da odole
Reforma ili reform torta, kako su nazivi za ovu čokoladnu poslasticu je klasik domaće kuhinje i neizostavan deo svakog slatkog stola, bilo da se radi o rođendanima, slavama ili svadbama.
Jednostavni sastojci kao što su čokolada, orasi i puter daju kremasti slatkiš, svilenkastog fila koji se topi u ustima i kojoj ni oni sa najjačim karakterom ne mogu da odole.
Ovo je jedna od torti za koju svaka domaćica ima zapisan recept, prepisan iz bakine ili mamine sveščice požutele od tragova vremena. Prepis za reform tortu definitivno je jedan od onih koji se prenosi s kolena na koleno.
Istini za volju, reforma je torta od koje mnoge domaćice zaziru, zato vam donosimo recept koji će sto posto uspeti. Pratite ove korake i dobar rezultat sigurno neće izostati.
Sastojci:
16 belanaca
20 kašika šećera
400 gr mlevenih oraha
4 kašike brašna
za fil:
16 žumanaca
200 gr šećera
200 gr šećera u prahu
250 gr putera
200 gr crne čokolade
i još 200 grama čokolade, 4 kašike ulja za glazuru
Priprema:
Umutite četiri belanca sa pet kašika šećera u čvrst šne. Kašiku brašna i 100 gr mlevenih oraha dodajte umućenim belancima, pa sve sjedinite žicom, laganim pokretima kako belanca ne bi "spala".
Rernu zagrejte na 180 stepeni.
U pleh veličine 30x22 cm stavite papir za pečenje, sipajte smesu za koru, poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni od 12 do 15 minuta, u zavisnosti od jačine rerne. Kora treba blago da porumeni.
Tako uradite i sa preostale tri kore.
Žumanca ulupajte sa kristal šećerom da budu penasta.
Fil od žumanaca skuvajte na pari, a ukoliko nemate šerpu za kuvanje filova na pari, to jednostavno uradite pomoću dve šerpe.
Veću šerpu stavite na ringlu i sipajte vodu, manju šerpu - u kojoj ćete kuvati fil stavite na veću, tako da voda koja vri ne dodiruje dno šerpice u kojoj su žumanca.
Kada voda provri, smanjite vatru da ne ključa jako, ali da nastavi da vri i kuvajte fil oko 20 minuta ili duže, ako bude potrebe, sve vreme mešajući.
Fil sa žumancima je skuvan kada povučete varjaču po sredini suda i vidite dno.
Sklonite fil sa vatre, dodajte izlomljenu čokoladu i puter pa sve dobro sjedinite mikserom. Fil pokrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
Kada je fil potpuno hladan, penasto ga umutite mikserom.
Fil podelite na četiri dela i filujte kore. Tri četvrtine količine fila rasporedite između korica, a poslednji deo ostavite za premazivanje stranica torte.
Čokoladu otopite sa četiri kašike ulja i prelijte preko torte.
Tortu ukrasite po želji, jezgrima oraha, rendanom čokoladom ili pospite mlevenim orasima i ostavite da prenoći u frižideru, pa isecite na željenu parčad i poslužite.
(Espreso / Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!