OVAKO SE PRAVI TORTA REFORMA NA STARINSKI NAČIN: Recept se prenosi sa KOLENA na KOLENO, zapišite ŠTO PRE
Reforma torta, Foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

POSLASTICA

OVAKO SE PRAVI TORTA REFORMA NA STARINSKI NAČIN: Recept se prenosi sa KOLENA na KOLENO, zapišite ŠTO PRE

Jednostavni sastojci kao što su čokolada, orasi i puter daju kremasti slatkiš, svilenkastog fila koji se topi u ustima i kojoj ni oni sa najjačim karakterom ne mogu da odole

Objavljeno: 20:35h

Reforma ili reform torta, kako su nazivi za ovu čokoladnu poslasticu je klasik domaće kuhinje i neizostavan deo svakog slatkog stola, bilo da se radi o rođendanima, slavama ili svadbama.

Jednostavni sastojci kao što su čokolada, orasi i puter daju kremasti slatkiš, svilenkastog fila koji se topi u ustima i kojoj ni oni sa najjačim karakterom ne mogu da odole.

1 / 8 Foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Ovo je jedna od torti za koju svaka domaćica ima zapisan recept, prepisan iz bakine ili mamine sveščice požutele od tragova vremena. Prepis za reform tortu definitivno je jedan od onih koji se prenosi s kolena na koleno.

Istini za volju, reforma je torta od koje mnoge domaćice zaziru, zato vam donosimo recept koji će sto posto uspeti. Pratite ove korake i dobar rezultat sigurno neće izostati.

Sastojci:

16 belanaca

20 kašika šećera

Reforma torta
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

400 gr mlevenih oraha

4 kašike brašna

za fil:

16 žumanaca

200 gr šećera

Reforma torta
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

200 gr šećera u prahu

250 gr putera

200 gr crne čokolade

i još 200 grama čokolade, 4 kašike ulja za glazuru

Priprema:

Reforma torta
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Umutite četiri belanca sa pet kašika šećera u čvrst šne. Kašiku brašna i 100 gr mlevenih oraha dodajte umućenim belancima, pa sve sjedinite žicom, laganim pokretima kako belanca ne bi "spala".

Rernu zagrejte na 180 stepeni.

U pleh veličine 30x22 cm stavite papir za pečenje, sipajte smesu za koru, poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni od 12 do 15 minuta, u zavisnosti od jačine rerne. Kora treba blago da porumeni.

Tako uradite i sa preostale tri kore.

Reforma torta
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Žumanca ulupajte sa kristal šećerom da budu penasta.

Fil od žumanaca skuvajte na pari, a ukoliko nemate šerpu za kuvanje filova na pari, to jednostavno uradite pomoću dve šerpe.

Veću šerpu stavite na ringlu i sipajte vodu, manju šerpu - u kojoj ćete kuvati fil stavite na veću, tako da voda koja vri ne dodiruje dno šerpice u kojoj su žumanca.

Reforma torta
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Kada voda provri, smanjite vatru da ne ključa jako, ali da nastavi da vri i kuvajte fil oko 20 minuta ili duže, ako bude potrebe, sve vreme mešajući.

Fil sa žumancima je skuvan kada povučete varjaču po sredini suda i vidite dno.

Sklonite fil sa vatre, dodajte izlomljenu čokoladu i puter pa sve dobro sjedinite mikserom. Fil pokrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

Kada je fil potpuno hladan, penasto ga umutite mikserom.

Reforma torta
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Fil podelite na četiri dela i filujte kore. Tri četvrtine količine fila rasporedite između korica, a poslednji deo ostavite za premazivanje stranica torte.

Čokoladu otopite sa četiri kašike ulja i prelijte preko torte.

Tortu ukrasite po želji, jezgrima oraha, rendanom čokoladom ili pospite mlevenim orasima i ostavite da prenoći u frižideru, pa isecite na željenu parčad i poslužite.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media