VOJA BRAJOVIĆ IZAZVAO SUZE: "Njegov odlazak je ogroman gubitak"
Foto: Printscreen

tuga

VOJA BRAJOVIĆ IZAZVAO SUZE: "Njegov odlazak je ogroman gubitak"

Brankova energija i predanost bili su, kako kazuje Brajović za naš sajt, toliko veliki da su ga istrošili

Objavljeno: 12:16h

Branko i ja smo se poznavali pedeset i kusur godina i njegov odlazak je ogroman gubitak, jer je to nepovratni deo i moga života i rada, kaže za Nova.rs glumac Voja Brajović o kolegi i prijatelju Branku Cvejiću, koji je preminuo 26, jula.

Kada pomisli na Branka Cvejića, koji je umro posle duge i teške bolesti, glumcu Vojislavu Brajoviću uvek pada na pamet daleka 1965. godina. Tada su, kako se priseća, učestvovali na prvom Bramsu – bila je Beogradska revija malih scena.

– Branko je bio je u Dadovu, a ja u Abraševiću… Osećam njegov odlazak kao ogroman gubitak, jer je to nepovratni deo i moga života i rada. Radili smo, ne samo kao kolege projekte, već smo zajedno, a naročito on, radili na izgradnji nove zgrade ali i očuvanju duha Jugoslovenskog dramskog pozorišta. I nije slučajno što je JDP ušao u Evropsku uniju pozorišta, dakle najznačajnijih teatara Evrope i sveta, između ostalog i zahvaljujući njemu.

Voja Brajović, Branko Cvejić
foto: Marina Lopičić, Ana Paunković

Brankova energija i predanost bili su, kako kazuje Brajović, toliko veliki da su ga istrošili:

- I nije imao snage da se izbori posle 36 dana u bolnici, kako kaže njegova supruga Vesna. Nadali smo se, ali ne...

Takav čovek, kakav je bio Cvejić je, kako ističe glumac, redak. Kao i svi neimari, gradioci, pregaoci, i on će nam svima tako nedostajati:

- Sve je manje takvih ljudi. Ne mogu da kažem da ih više nema, ali možda je i tako... Trebalo bi da nam sve što je radio bude uzor, znate onu narodnu - gde ja stanem, ti produži. Ali, uvek se sve završi tako da kad nekoga nema, shvatimo da nije zamenljiv.

Osvrće se kolega i na Cvejićevu glumačku i umetničku ličnost, napominjući da je počeo da radi jako mlad i sećajući se uloge u seriji "Grlom u jagode" Srđana Karanovića:

1 / 7 Foto: Printscreen/Youtube/ RTS Tako stoje stvari - Zvanični kanal

- Zajedno sa Điđom Karanovićem postao je na neki način uzor. Možda nisu ni bili svesni da su pokazali mnogim generacijama kasnije kako se pravi urbana serija i neguje urbana kultura.

S obzirom da ih je delilo više od pola veka prijateljstva Voja Brajović na kraju otkriva šta je rekao Cvejićevoj supruzi Vesni:

- Najviše će mi nedostajati naše rasprave. To su naše plamene svađe, ali nikad posle takvih rasprava i svađa nismo ugrozili naše odnose. Naprotiv. Mogu i sebi da kažem da su naši odnosi posle toga bili čvršći, razumniji i bolji. Nikada tu nije bilo revanšizma, a kamoli mržnje. To je poboljšavalo ne samo naše odnose, već i stavove, dovodilo je do boljih zaključaka. Ali, kao ljudi koji su bili široki i razumni, nikada se istinski nismo sukobljavali. Zanimljivo je da smo se oko politike uvek slagali. Nikada se tu nismo razdvajali, niti bili na strani ludila.

(EspresoNova s)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.