EVO KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU RAMSTEKA I BIFTEKA: Mnogi SRBI za ovo NISU ČULI
Foto: Profimedia

PROČITAJTE

EVO KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU RAMSTEKA I BIFTEKA: Mnogi SRBI za ovo NISU ČULI

Kada krenete sa pripremom izvadite odrezak iz frižidera i stavite ga na sobnu temperaturu minimum sat vremena

Objavljeno:

Ramstek predstavlja odrezak od goveđeg mesa. Obično je debljine 2 cm i teži 160-200 g. Ramstek je zapravo dug mišić goveda koji se nastavlja na poslednji kičmeni pršljen goveđeg repa i poseduje belu opnu na samoj površini. Ramstek se može spremati na raznorazne načine ali se najčešće konzumira kao pečen ili pržen.

1 / 9 Foto: Emilija Jovanović

ŠTA JE RAMSTEK?

Steak kao opšte prihvaćen naziv nije dobro preveden ako ga koristimo da bi opisali biftek. Biftek kao stek se razlikuje od bifteka koji je prethodno naveo Stvar ukusa. Možemo da navedemo tri stepena u pečenju steak-a. Da bi odredili koji je nivo u pitanju sastavite kažiprst i palac i drugom rukom dotaknite deo dlana u podnožju palca. Tako se proverava mekoća krvavog steka. Termini koje koristimo da bi ocenili stadijum pečenog steka su rare, medium i well done. Mnogi se slažu da je najbolja srednja varijanta. Takav komad mesa bude sočan i dovoljno pečen. Bude i crven unutra dok je površinski odlično isprečen. Ako se peče na grilu dobija se šara koja podseća na mrežu, a to je vizuleno simbol steak-a.

NAJPOZNATIJI ODRESCI

Kao najpopularniji odrezak svakako žele da pomenu Rib Eye (Rib Aj). To je komad mesa sa leđa. Uglavnom sadrži i kosku od rebra. Taj odrezak ima naziv – bone-in rib eye. Takođe poznat naziv za odrezak sa koskom jeste i tomahawk steak. Izgledom dosta podseća na kotlet. Odrezak je kod nas poznat pod imenom ramstek. Englezi ga zovu strip. Najčešće je korišćeno meso od dela koji se zove slabina.

Veliki poklonici govedine, pogotovo odrezaka smatraju da je porterhaus najkvalitetniji odrezak. Tako se zove zbog piva koje se prodavalo i čija je vrsta - porter. Izgleda kao popularni t-bone odrezak. U obliku slova T je koska u centru. Njihova razlika je u količini mesa. Portehaus je osetno veći komad mesa.

Nije na odmet da pomenemo i odreske flenk i trajtip. Trajtrip je deo buta, a flenk je zapravo potrbušina prevedeno od engleskog flank steak.

PEČENJE RAMSTEKA

Da bi ispekli savršen odrezak bitno je da komad mesa bude kvalitetan. Minimum treba da komad bude debeo 2 cm. Kada krenete sa pripremom izvadite odrezak iz frižidera i stavite ga na sobnu temperaturu minimum sat vremena. Nije dobro da odrezak solite kada odstoji i treba da se peče. Začinite odrezak kada ga ispečete ili odmah kada ga izvadite iz frižidera. Jedna od mogućnosti je i da u marinadu od ulja, soli i začina ubacite komad mesa 24 sata pre pečenja. Pravi ljubitelj pravih odrezaka neće mnogo začiniti jer se u tom slučaju ukus mesa izgubi. Meso pečete na tiganju/rešetki. Pre pečenja je jako zagrejte, gotovo da se dimi. Kada na takav tiganj stavite meso, ono neće izgubiti svoju sočnost i napravićete čaroliju od odreska kojoj bi i profesionalni kuvari pozavideli.

Šta je jako bitno u ovom procesu? Meso kada stavite na rešetku nemojte non stop da okrećete i bodete. Potrebno je samo da se okrene nakon određenog vremena na drugu stranu kako bi se i ona ispekla. Odrezak možete kratko ili duže da pečete u zavisnosti kakav odrezak volite da konzumirate. Pomenuli smo tri nivoa pečenja. Rare podrazumeva pečenje sa jedne strane 4 minuta i sa druge 2 minuta. Medium podrazumeva 4 minuta sa jedne strane i 3 minuta sa druge. Well done podrazumeva 7 minuta za pečenje jedne strane, dok je 5 minuta potrebno za drugu stranu.

RAZLIKA IZMEĐU BIFTEKA I RAMSTEKA

Biftek je komad mesa koji je u najčešćem broju slučajeva krvav. U pitanju je meso sa jako malo masnoća, a puno mišića. Manje je poznato da je u pitanju kare ili pečenica.

Razlika bifteka i ramsteka je u tome što je ramstek odrezak od bilo kog dela i pretežno se griluje, a biftek je specifikovan komad mesa, odnosno to je mišić koje se može zvati i file.

KONZUMIRANJE BIFTEKA

Kao što je Stvar ukusa pomenuo, biftek se najčešće konzumira u krvavoj varijanti ali nisu nikako isključene i ostale. Biftek može biti i dosta pečen. Sve je vezano za vaš ukus i kakav biftek volite da konzumirate. Možete jesti i sirovi biftek. Taj biftek se naziva tartar biftek. Biftek važi za skup komad mesa ali je dragocen za organizam i jako je popularan u svim jelovnicima sveta. Ovo jelo je izuzetno traženo i cenjeno. Daje mogućnost velike mašte jer kuvari mogu dodavati razne začine i spremati ga na dosta varijanti. Biftek se pravi od goveđeg mesa i smatra se da je deo od koga se pravi biftek najsočniji. Biftek nema puno masnoća i to ga čini izuzetno kvalitetnim komadom mesa. U bifteku se nalaze belančevine i minerali. Veoma je popularan kod aktivnih sportista koji se jako „troše“ i potreban im je čest unos proteina. Medicinski gledano, biftek je zdravo meso.

GOVEĐI KAPRAĆIO

Poreklo bifteka je englesko područje. Ekspanziju doživljava u Francuskoj jer su Francuzi mnogo vremena odvajali da bi biftek predstavili kao izuzetno jelo vredno pažnje. Iako je mnogo načina na koji se može napraviti savršen biftek najtraženiji način je – goveđi karpaćio. Meso se seče na šnite, zabiberi se, posoli i prelije kombinacijom kapra, limuna i maslinovog ulja. Ovako pripremljen se poređa na tanjir, u sredinu se stavi rukola. Preko mesa se narenda parmezan.

(Espreso / Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.