NAUČNICI PRONAŠLI ODGOVOR: Evo zašto MUŠKARCI NE ŽIVE DUŽE OD ŽENA, jedan momenat je PRESUDAN
Muškarac i žena, Foto: Profimedia

otkrivamo

NAUČNICI PRONAŠLI ODGOVOR: Evo zašto MUŠKARCI NE ŽIVE DUŽE OD ŽENA, jedan momenat je PRESUDAN

Naučnici su otkrili nove podatke koji bi mogli da objasne zašto muškarci ne žive toliko dugo kao žene

Objavljeno:

Istraživanja sugerišu da je to povezano sa gubitkom Y hromozoma, što može izazvati ožiljke na srčanom mišiću i dovesti do fatalne srčane insuficijencije.

Procenjuje se da 40 odsto 70-godišnjaka pati od gubitka Y hromozoma, ali bi mogli da imaju koristi od postojećeg leka koji cilja na opasno ožiljno tkivo. Hromozomi su snopovi DNK u svakoj ćeliji koji dolaze u parovima. Žene imaju dva X hromozoma, dok muškarci imaju X i Y hromozom.

Profesor Kenet Volš sa Univerziteta Virdžinije rekao je: "Posebno posle 60. godine, muškarci umiru brže od žena. Kao da biološki brže stare. Ovo novo istraživanje daje naznake zašto muškarci imaju kraći životni vek od žena."

Mnogi muškarci počinju da gube svoj Y hromozom u delu svojih ćelija kako stare – nešto što izgleda posebno važi za pušače. Naučnici su ranije otkrili da muškarci koji pate od gubitka Y hromozoma imaju veću verovatnoću da umru u mlađoj dobi i da pate od bolesti povezanih sa starenjem kao što je Alchajmerova bolest.

Veruje se da je ovo novo istraživanje prvi čvrsti dokaz da gubitak hromozoma direktno izaziva štetne zdravstvene posledice za muškarce. Istraživači su koristili tehnologiju za uređivanje gena da bi razvili poseban model miša kako bi bolje razumeli efekte gubitka I hromozoma u krvi.Otkrili su da je gubitak ubrzao bolesti povezane sa starenjem i učinio miševe sklonijim ožiljcima na srcu i doveo do ranije smrti.

Istraživači su takođe posmatrali efekte gubitka Y hromozoma kod muškaraca, sprovodeći tri analize podataka prikupljenih iz studije "UK Biobank". Otkrili su da je gubitak Y hromozoma povezan sa kardiovaskularnim bolestima i srčanom insuficijencijom.

Kako se gubitak hromozoma povećavao, povećavao se i rizik od smrti, otkrili su istraživači.

Rekli su da njihova otkrića pokazuju da bi ciljanje na efekte gubitka Y hromozoma moglo pomoći muškarcima da žive duže i zdravije. Nalazi su objavljeni u časopisu "Science".

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.