BELE MRLJE NA ČOKOLADI OPASNE PO ŽIVOT? Otkrivena ŠOKANTNA STVAR
Čokolada, Foto: Profimedia

VAŽNO

BELE MRLJE NA ČOKOLADI OPASNE PO ŽIVOT? Otkrivena ŠOKANTNA STVAR

Čokolada dolazi u mnogim nijansama braon, od svetle do skoro crne

Objavljeno: 21:45h

Na to utiče sadržaj kakaoa i drugih sastojaka. Tu su i bela i ružičasta (rubinska) čokolada. Čudne, svetle mrlje koja se ponekad pojavljuju na čokoladi mogu biti uznemirujuća. Ima li razloga za brigu i da li je bezbedno jesti takav proizvod?

Promena izgleda prehrambenih proizvoda uvek treba da privuče našu pažnju. Ovo može ili ne mora značiti da hrana počinje da se kvari. Da li je tako i sa čokoladom?

Mnogi ljudi su u zabludi da čokolada ne može da se pokvari. Ovo naravno nije tačno. U nekim slučajevima, ovaj proizvod takođe gubi svoje kvalitete ili čak počinje da šteti.

Čokolada je dugotrajan proizvod. U većini slučajeva, može se bezbedno konzumirati čak i nekoliko meseci nakon isteka roka trajanja. Međutim, vredi imati na umu da to nije jedina odrednica njegovog kvaliteta. Može se desiti da ovaj proizvod, uprkos dobrom roku trajanja, više nije prikladan za jelo.

Najčešći razlog zašto moramo da bacimo čokoladu je ako primetimo crve u njoj.

Čokolada koja se čuva predugo ili u neodgovarajućim uslovima može postati užegla zbog visokog sadržaja masti. Odmah ćete to prepoznati po neprijatnom mirisu. Onda je morate baciti.

čokolada, Dan čokolade, Muzej čokolade
foto: Aleksandra Čolić

Šta je sa belim mrljama? Izgleda kao buđ, ali nije. Takvu čokoladu možemo jesti bez straha. Ove fleke su uzrokovane promenama temperature ili vlažnosti. Postoje dve vrste premaza: šećer i mast.

"Cvetanje" šećera nastaje kada vlaga dođe u kontakt sa čokoladom. Kristali šećera se rastvaraju, ostavljajući praškasti sloj na površini čokolade.

"Cvetanje" masti je uzrokovano promenama temperature. Masnoća u čokoladi se pomera i formira beli premaz na površini. Kada je topla, mast u čokoladi se rastvara, a kada se ohladi, stvara beli premaz na čokoladi. Naziv za ovu pojavu je "masni cvet" ili "cvet čokolade". To može biti i znak da se u proizvodnji koriste jeftinije zamene za skupi kakao puter.

U oba ova slučaja bavimo se samo promenom izgleda proizvoda. Ova mrlja ne utiče na ukus čokolade ili njenu hranljivu vrednost. I iako ne izgleda baš ukusno, lako možete posegnuti za takvom tanjirom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.