EVO KOLIKO ČESTO TREBA DA ZALIVATE ORHIDEJE: Bujaće KAO LUDE
Orhideje, Foto: Printscreen/youtube/BAUHAUS Hrvatska

SAVET

EVO KOLIKO ČESTO TREBA DA ZALIVATE ORHIDEJE: Bujaće KAO LUDE

Kada se orhideja zalije, trebalo bi da se vrati u svoj prostor za uzgoj do sledećeg zalivanja

Objavljeno:

Ključ za zalivanje orhideja nije preterano zalivanje. Pravilno zalivanje orhideja je verovatno jedini najteži aspekt nege orhideja. Odgovarajuća količina vode za orhideju zavisi od vrste orhideje, vrste mešavine u kojoj se nalazi i sredine u kojoj orhideja raste. Ovo je za početnike jednako teško kao i korišćenje recepta koji predlaže da se jelo „peče do kraja“, šta to znači? Orhideje žele ‘pravu’ količinu vode, ni previše ni premalo.

1 / 9 Foto: Printscreen/Youtube/ Mira Djordjevic

Prava količina takođe varira u zavisnosti od godišnjih doba; orhideje se brže suše kada je vruće nego kada je hladno. Ključno je da varira učestalost zalivanja orhideja, vrstu saksije, vrstu mešavine, koliko je mešavina čvrsto nabijena i količinu cirkulacije vazduha dok se ne postigne prava ravnoteža za svaku orhideju. Ovo zahteva vreme i strpljenje, ali se isplati.

Uglavnom, najveći uspeh se postiže kada se orhideja obilno zaliva, dozvoljavajući vodi da se izliva sa dna saksije, sve dok biljka i podloga nisu potpuno zasićene. Sa praktične tačke gledišta, ovo obično znači donošenje orhideje do lavaboa i obilno puštanje vode kroz mešavinu.

Cveće
foto: Profimedia

Kada se orhideja zalije, trebalo bi da se vrati u svoj prostor za uzgoj do sledećeg zalivanja. Uspostavljanje rutine može pomoći, na primer zalivanje tokom vikenda i provera biljaka sredinom nedelje. Kada ste u nedoumici, sačekajte, bolje je premalo nego previše.

Bilo koja mešavina orhideja može se preterano zaliti i to dovodi do propadanja biljke, prenosi Repotme.

(Espreso / Repotme)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.