PAŽNJA, U OVIH 5 SLUČAJEVA NE SIPAJTE MASLINOVO ULJE: Može vas koštati života!
Ulje, Foto: Printscreen Youtube Simple Food

VAŽNO ZA SVE

PAŽNJA, U OVIH 5 SLUČAJEVA NE SIPAJTE MASLINOVO ULJE: Može vas koštati života!

Maslinovo ulje često se pominje kao najbolji izbor koji štiti naše zdravlje i svako jelo čini ukusnijim. Postoje situacije u kojima ga ipak ne treba koristiti.

Objavljeno: 09:35h

Sama maslina sadrži brojne aktivne fitonutrijente, poput polifenola i flavonoida, koji takođe imaju protivupalna svojstva. Njihovim delovanjem smanjuju se simptomi astme, artritisa i reume, tri oboljenja za čiji su nastanak najveći krivci slobodni radikali. Ali, kada ulje ovog ploda ne bi trebalo da se koristi?

1. Ako niste sigurni da je kvalitetno

Pre nego što maslinovo ulje koristite za kuvanje ili kao sredstvo za negu kože, važno je biti siguran da se radi o ekstra devičanskom ulju. Neka istraživanja tvrde da je čak 80 odsto italijanskih maslinovih ulja “zagađeno” nekim drugim uljima. Možda su ga pravili od manje kvalitetnih maslina, u njega dodali prošlogodišnje ulje ili ga mešali sa nekim biljnim uljem kako bi se dobilo na količini.

2. Za prženje

Određeni broj stručnjaka u kulinarstvu tvrdi da maslinovo ulje prestaje da bude zdravo za naše srce ako se zagreva na jako visokoj temperaturi, iako neki tvrde da ono neće otpustiti štetne toksine tokom zagrevanja. Nutricionistkinja Brižit Benet kaže da se maslinovo ulje, baš kao i sva ulja, tokom zagrevanja “raspada” i veliki broj važnih materija poput omega-3 masnih kiselina i antioksidansa, propada u procesu.

Maslinovo ulje
foto: Printscreen/Youtube/O Svemu i Svačemu

3. Za roštilj

Mnogi kuvari preporučuju mariniranje povrća i mesa namenjenog za pečenje na roštilju u maslinovom ulju. Ovaj postupak vam neće naštetiti, ali isto tako neće doneti puno koristi jer će verovatno ulje goreti, uzrokovati plamen i učiniti da hrana ima ukus izgorelog drveta. Kako hrana na roštilju ne zahteva ulje, dobro namažite rešetke, ali uljem koje podnosi tako visoke temperature. Kada je hrana gotova, tada je možete lagano premazati maslinovim uljem.

4. Za pripremu kolača

Prema preporukama proizvođača Olivers & Co, u određene prehrambene proizvode se može dodavati maslinovo ulje umesto margarina i maslaca. Ono što morate zapamtiti je da maslinovo ulje ima jaku aromu, pa možete narušiti ukus npr. kolača.

5. Kao preparat za negu kože sklone aknama

Verojatno ste čuli kako mnogi hvale maslinovo ulje kada je u pitanju zdravlje i lepota kože, a često ga možete pronaći u proizvodima kao što su sapuni, pilinzi ili losioni. Ništa loše nema u tome, ali maslinovo ulje može pogoršati probleme onih čija je koža sklona pucanju i aknama jer maslinovo ulje može da zatvori pore, prenosi Ordinacija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.