ZAŠTITITE POVRĆE OD GLJIVICA NA 1 NAČIN: Bašta će vam CVETATI CELOG LETA, ovo je SPAS
Kopanje, Foto: Profimedia

rešenje je tu

ZAŠTITITE POVRĆE OD GLJIVICA NA 1 NAČIN: Bašta će vam CVETATI CELOG LETA, ovo je SPAS

Sada kada ste se postarali da vam sve biljke prežive hladnije vreme i neometano rastu, potrebno je da ih dodatno zaštitite od onoga što im preti preko leta

Objavljeno:

U ovo vreme možete i posaditi neko divno povrće.

Mnogi misle da ssa dolaskom leta prestaju svi baštenski poslovi, osim redovnog zalivanja, jer cela bašta u leto buja i cveta.

To je daleko od istine. Sada kada ste se postarali da vam sve biljke prežive hladnije vreme i neometano rastu, potrebno je da ih dodatno zaštitite od onoga što im preti preko leta.

1 / 8 Foto: Profimedia

Ukoliko u svojoj bašti gajite i neko povrće, potrebno je da ga zalivate i više nego ranije. Uz to, bilo bi poželjno i da ga đubrite.

Toplo vreme, naročito ako su i kiše česte, pogoduje razvoju korova, pa su plevljenje i okopavanje neophodni. Najbolje je da to radite nekoliko dana posle kiše. Posle plevljenja, možete i malčirati svoje biljke, kako korov ne bi dalje rastao, a za sledeće malčiranje možete ostaviti korov koji ste upravo počupali.

Rotkvice
foto: Printscreen/Youtube/Tv Loki

Malčirani vrtovi su zdraviji i otporniji na sušu, a i sprečavaju rast korova.

Toplo vreme u julu pogoduje i brzom nicanju povrtlarskih kultura, pa možete i njih da posadite. Prekopajte zemlju i posadite rotkvice ili kelerabu. Julska sadnja je dobra i za niske sorte pasulja koje imaju kratku vegetaciju. Možete da sadite i kupus, kelj i karfiol, kao i salatu koja može da se seje svake godine.

Kelj
foto: Profimedia

Naglašavamo još jednom da je posebno važno da biljke redovno zalivate.

Ukoliko je vreme kišno, raste rizik od gljivičnih obolenja što uz povišenu temperaturu čini idealne uslove za brzo i neometano širenje različitih bolesti biljaka. Najčešće u bašti oboleva plodonosno povrće stoga pratite pojavu bolesti i reagujte na vreme.

Cveće je u punom cvatu, ali nemojte zaboraviti da je veoma važno da uklonite precvetale cvetove ruža i drugih višegodišnjih biljaka. Redovno ga zalivajte i prihranjujte. Pazite i na pojavu bolesti, ali i lisnih vaši. Ako ih uočite, delujte na vreme.

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.