OVO JE NAJZDRAVIJE LETNJE VOĆE! SRBI, GRABITE se za njega na pijaci, nema boljeg!
Foto: Emilija Jovanović

paŽnja

OVO JE NAJZDRAVIJE LETNJE VOĆE! SRBI, GRABITE se za njega na pijaci, nema boljeg!

Evo 10 super voćki koje možete dodati svojoj ishrani već danas

Objavljeno: 11:09h

Voće je prepuno vitamina, minerala, vlakana i biljnih jedinjenja koja se nazivaju fitonutrijenti. I kao takva, voće je jedna od najzdravijih namirnica koje možete jesti. Neki plodovi se čak smatraju „superhranom“ zbog svojih brojnih prednosti. Iako ne postoji tačna definicija šta sve predstavlja superhranu, to su obično namirnice bogate jedinjenjima koja jačaju zdravlje sa antioksidativnim i protivupalnim svojstvima. Mnogo voće je proučavano zbog njihovih zdravstvenih efekata. Iako je jasno da je ukupni unos svežeg voća važan faktor u prevenciji bolesti, određeno voće se izdvaja po svom snažnom sadržaju hranljivih materija. Evo 10 super voćki koje možete dodati svojoj ishrani već danas.

1. Šljive

Osim prijatnog ukusa, šljive imaju visoku koncentraciju vitamina, minerala i biljnih jedinjenja koja štite zdravlje. Posebno su bogate hidroksicinamičnim kiselinama, koje su vrsta antioksidansa polifenola. Smanjenjem ćelijskog oštećenja uzrokovanog nestabilnim molekulima koji se nazivaju slobodni radikali, antioksidansi mogu smanjiti rizik od raznih bolesti. Šljive su takođe bogate karotenoidima vitamina C i provitamina A, a oba imaju antioksidativna i protivupalna svojstva.

2. Grožđe

Uprkos svojoj maloj veličini, grožđe ima ozbiljan nutritivni profil. Postoje mnoge sorte, i iako su sve vrste dobar izbor, neke imaju veće antioksidante od drugih. U nedavnoj studiji koja je upoređivala 30 sorti grožđa, crveno grožđe bez semena pokazalo je najjače antioksidativne aktivnosti i najveću mogućnost uklanjanja slobodnih radikala. Utvrđeno je da su ove sorte prepune antioksidanata kao što su kafeinska kiselina, epikatehin, katehin galat, protokatehinska kiselina, galna kiselina i rutin. I zaista, ovi antioksidanti mogu biti razlog zašto je ovo ukusno voće povezano sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka.

1 / 12 Foto: Emilija Jovanović

3. Jabuke

Jabuke imaju razne koristi po zdravlje, uključujući smanjivanje rizika od srčanih oboljenja i nekoliko vrsta raka, uključujući kolorektalni karcinom. Posebno su dobar izvor flavonoidnih antioksidanata. Studija na više od 56.000 ljudi povezala je veći unos jabuka i druge hrane bogate flavonoidima sa smanjenim rizikom od bolesti, uključujući rak i srčane bolesti.

4. Breskve

Od breskvi se često prave džemovi i sokovi, ali najbolje ih je jesti sirove. To je zato što sveža kora breskve i pulpa imaju veće antioksidativno i protivupalno delovanje od kuvanih proizvoda od breskve. Osim fitonutrijenata poput fenolnih kiselina i karotenoida, breskve pružaju dobar izvor vlakana, vitamina C, provitamina A i kalijuma.

5. Borovnice

Mnoga istraživanja potvrdila su impresivne koristi po zdravlje od borovnica. Ove bobice sadrže nekoliko snažnih antioksidanata i posebno su bogate antocijaninima, koji su biljni pigmenti koji čine do 60% njihovih ukupnih polifenolnih jedinjenja. Konzumiranje svežih borovnica svaki dan, čak i u umerenim količinama od 100 grama, povezano je sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2, kao i sa sporijim stopama mentalnog pada kod starijih osoba.

6. Trešnje

Trešnja
foto: RINA

Zahvaljujući visokoj koncentraciji vitamina C i polifenolnih antioksidanata, trešnje imaju moćna protivupalna svojstva. Istraživanja su pokazala da je konzumiranje ove hrane dovelo do smanjenja markera oksidativnog stresa i upale, kao i do smanjenja krvnog pritiska, VLDL holesterola i HbA1c-markera dugotrajne kontrole šećera u krvi.

7. Kupine

Kupine su prepune antocijaninskih pigmenata, a dokazi ukazuju na to da njihovo redovno konzumiranje koristi vašem zdravlju. Osmonedeljno istraživanje na 72 osobe sa visokim nivoom masnoće u krvi dalo je jednoj grupi 300 ml soka kupine dnevno. Oni koji su pili ovu kombinaciju doživeli su značajno smanjenje krvnog pritiska i nivoa CRP -a, kao i značajno povećanje HDL (dobrog) holesterola, u poređenju sa kontrolnom grupom.

8. Smokve

Smokve su voćće bogato vlaknima koje sadrži i druge hranljive materije poput magnezijuma, kalijuma, kalcijuma i vitamina B6 i K1. Štaviše, smokve su pune polifenolnih antioksidanata, za koje se pokazalo da imaju brojne prednosti po zdravlje.

9. Nektarine

Nektarine su bogate vitaminom C, beta karotenom i brojnim drugim antioksidativnim jedinjenjima. Konzumiranje voća bogatog beta-karotenom, poput nektarina, može pomoći u smanjenju rizika od bolesti.

10. Lubenica

Lubenica je hidratantno voće prepuno vlakana, vitamina C, provitamina A i mnogih antioksidanata. Studije na životinjama pokazuju da ima moćna antiinflamatorna svojstva, štiti mozak i jetru. Lubenica je najbogatiji izvor hrane aminokiseline l-citrulin. L-citrulin je potreban za sintezu azot-oksida, molekula koji je neophodan za širenje krvnih sudova i druge telesne funkcije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.