OVO VOĆE ČUVA BUBREGE! Srbima je omiljeno, a tek za šta služe njegove PETELJKE (Recepti)
Foto: Emilija Jovanović

vitaminske bombe!

OVO VOĆE ČUVA BUBREGE! Srbima je omiljeno, a tek za šta služe njegove PETELJKE (Recepti)

Trešnje su nezamenljive protiv problema sa želucem i varenjem, nervoze i bolova, bubrežnih i kardiovaskularnih oboljenja, upala...

Objavljeno:

Predivni mali, okrugli, mesnati plodovi trešnje, čija se boja kreće od žute do tamnocrvene, spadaju među omiljenije voće koje s nestrpljenjem čekamo da nam zamiriše krajem proleća. Još od davnina bile su na dobrom glasu.

Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz blagotvornih svojstava, od pomoći kod gihta i artritisa, do hrane za dobar san. Danas je poznato da su nezamenljive i protiv problema sa želucem i varenjem, nervoze i bolova, bubrežnih i kardiovaskularnih oboljenja, upala...

Lepi i zdravi

Zdravstvene dobrobiti ovog prelepog voća idu u korak s njegovim atraktivnim slatkim bobicama. Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K, kao i minerala kalijuma, kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, magnezijuma, fosfora i cinka.

Atraktivne slatke bobice

Posebno su bogate antioksidansima (antocijaninima i proantocijaninima) koji su odlični saveznici u suzbijanju simptoma astme, alergija, a poznati su i kao snažna prirodna protivupalna sredstva. Podstiču i proizvodnju kolagena - proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva. Važan su izvor melatonina, jedinjenja koje reguliše otkucaje srca i ciklus spavanja, tako da su idealne za sve one koji imaju problema sa nesanicom i hroničnim umorom.

Trešnje, Kolač od trešnje, Omlet sa trešnjom, Omlet, Kolač, Džem
foto: Profimedia

Popularno se kaže i da su "hrana za mozak" jer pozitivno utiču na mentalno zdravlje - sprečavaju gubljenje pamćenja i preventivno štite od Alchajmerove bolesti.

Ublažavaju simptome gihta i artritisa, kao što su bol i zadržavanje tečnosti. Preveniraju gubitak vida i pojavu katarakte, a zbog vlakana koja sadrže dobre su za probavu.

Neodoljivo slatke

Preporučuju se protiv bolova u mišićima i tetivama, posebno sportistima nakon napornog treninga, pomažu u eliminaciji mokraćne kiseline u krvi, a zbog velike količine vode, kalijuma i vlakana deluju kao laksativ.

Preporučuju se i osobama sa visokim krvnim pritiskom, protiv problema sa bubrezima, kao i protiv srčanih tegoba.

Korisne su i peteljke

Osim plodova trešnje, u narodnoj medicini se već vekovima koriste i peteljke. Od njih se pripremaju čajevi koji se upotrebljavaju za razbijanje kamena u bubregu, čišćenje mokraćnih kanala, za pojačano izlučivanje mokraće, kao i protiv upale bubrega i bešike.

Za pripremu čaja operite i sitno naseckajte šaku peteljki, a potom ih stavite u litar provrele vode i kuvajte oko dva minuta. Ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim procedite. Pijte u gutljajima tokom dana.

RECEPTI:

Sastojci: 250 g maskarponea, 3 jajeta, 300 g brašna, kašičica praška za pecivo, 50 g putera, 400 g trešnji, kašičica ekstrakta vanile, 220 g šećera u prahu, po želji malo rendane čokolade. Priprema: Očistite trešnje od koštica i ostavite ih da se ocede od tečnosti. Za to vreme umutite šećer i jaja u krem. Dodajte u njih maskarpone i promešajte špatulom. Dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo i vanilu. Istopite puter, ostavite da se ohladi, pa dodajte u smesu mešajući. Na kraju dodajte i trešnje i promešajte. Za pečenje kolača od trešanja koristite kalup sa ivicom koja se skida, pokriven papirom za pečenje. Sipajte smesu i zaravnajte. Pecite kolač na 180 stepeni oko 35-40 minuta i ostavite da se prohladi. Pospite kolač šećerom u prahu ili rendanom čokoladom i servirajte.

Kompot od trešanja

1 / 2 Foto: Profimedia

Italijanski kolač

Sastojci: 1 kg trešanja, 1 l vode, 400 g šećera, par zrna karanfilića. Priprema: Trešnje lepo oprati i odstraniti peteljke. U litar vode sipati 400 g šećera, dodati karanfilić i mešati dok se šećer ne istopi. Tegle napuniti trešnjama i naliti pripremljenim sokom od vode i šećera. Poklopce lepo zatvoriti, tegle staviti u pleh od rerne i spustiti u zagrejanu rernu da se pasterizuju na 220 stepeni oko pola sata. Rernu isključiti i ostaviti tegle da se ohlade u njoj. Napomena: Ovako možete da napravite kompot od jagoda ili višanja.

Slatki omlet

Sastojci: 4 jajeta, kašika šećera, 2,5 dl mleka ili vode, 200 g brašna, oko 300 g trešanja, 50 g badema u listićima. Priprema: Izmešati šećer i žumanca sa mlekom, dodati brašno i na kraju belanca umućena u čvrstu penu. Zagrejati malo ulja ili putera, pa stavljati po 1-2 kutlače smese za svaki omlet i ravnomerno raširiti po celom tiganju. Odozgo rasporediti očišćene trešnje i malo pritisnuti da se bolje zalepe. Kad se omlet ispekao sa jedne strane, pažljivo okrenuti na drugu stranu i još kratko peći. Prebaciti na tanjir, posuti šećerom u prahu i prepečenim listićima badema.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.