OŽIVITE BILJKE U SVOJOJ BAŠTI I SPREČITE ŠTETOČINE: U pitanju je JEDAN lek, svaka srpska kuća ga ima!
Biljke, Foto: Profimedia

delotvorno

OŽIVITE BILJKE U SVOJOJ BAŠTI I SPREČITE ŠTETOČINE: U pitanju je JEDAN lek, svaka srpska kuća ga ima!

Možda ste skeptični kad se radi o ovom savetu, ali ovaj lek, koji svi imamo u kućnoj apoteci, zaista čini čuda za rast biljaka.

Objavljeno:

Jeste li znali da korišćenje aspirina u vrtu može imati povoljan učinak na vaše biljke?

Možda ste skeptični kad se radi o ovom savetu, ali ovaj lek, koji svi imamo u kućnoj apoteci, zaista čini čuda za rast biljaka.

Acetilsalicilna kiselina je aktivni sastojak aspirina i dobija se iz salicilne kiseline, koja se nalazi u kori vrbe i mnogim drugim stablima.

Ovaj dobro poznati lek zbilja može poboljšati zdravlje vaših biljaka.

Biljka, Biljke
foto: Profimedia

Naime, biljke proizvode male količine salicilne kiseline kada su pod stresom i ta mala količina pomaže biljkama da se nose kada su pod napadom štetočina, bore se sa sušom, ne dobijaju dovoljno hranjivih sastojaka ili ih muči neka bolest. Dakle, salicilna kiselina pomaže jačanju imunološkog sistema biljke, baš kao i nama. Razređen rastvor aspirinske vode za biljke obezbeđuje ubrzano klijanje i određenu otpornost na bolesti i štetočine. Pokazalo se da aspirin u povrtnjacima povećava veličinu i prinos biljaka.

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država otkrilo je da salicilna kiselina proizvodi pojačan imunološki odgovor kod biljaka. Pojačani odgovor pomogao je u pripremi biljaka za napad mikroba ili insekata, a čini se da ta materija takođe održava rezano cveće duže na životu. Salicilna kiselina blokira biljno oslobađanje hormona koji podstiče sušenje biljke nakon sečenja. Rezano cveće će tako spasiti upotreba aspirina.

Biljka, Biljke
foto: Profimedia

Da se radi o vrlo korisnom triku dokazao je i test na Univerziteta Rhode Island gde su mešavinu aspirinske vode prskali po svojim povrtnjacima i otkrili da biljke rastu brže i da su plodnije od kontrolne grupe koja nije dobijala aspirin. Biljke su uzgajane na uzdignutim gredicama s navodnjavanjem i zemljom bogatom kompostom, što je takođe doprinelo efektima primene aspirina za rast biljaka.

Savet za kraj

Postoje neke potencijalne nuspojave ako se aspirin koristi nepravilno: biljke mogu razviti smeđe mrlje i suši im se lišće. Najbolji način je da vodom u koji ste dodali aspirin prskate biljke rano ujutro, a i da se ne ometaju korisni oprašivači (uglavnom se stavlja jedna tableta aspirina na 1 l vode). Naime, pčele i drugi oprašivači su najaktivniji kada sunčeve zrake dotaknu biljke, pa je taj period najbolji. Osim toga, nisu sve biljke prikladne za aspirin, ali se pokazalo da neko povrće poput patlidžana, paprika, paradajza i krompira dobro reaguje na njega. U svakom slučaju, aspirin čija je cena vrlo prihvatljiva, neće naštetiti biljkama ako se pravilno primenjuje.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.