ŠTA DA RADITE AKO VAS OŽARI KOPRIVA? Osećaj je gadan, ali REŠENJE VAM JE ISPRED NOSA!
Foto: Printscreen/Youtube

potrebna su vam samo dva sastojka!

ŠTA DA RADITE AKO VAS OŽARI KOPRIVA? Osećaj je gadan, ali REŠENJE VAM JE ISPRED NOSA!

Zaustavite peckanje i svrab – vrlo brzo

Objavljeno:

Žarenje koprive bi preko 90 odsto nas moglo da nazove pravom traumom iz detinjstva.

Svi znamo taj grozni, iritativni osećaj peckanja i svraba koji nastupi nakon najblažeg kontakta sa ovom biljkom, koja buja u toplom periodu godine.

Na listu i stabljici koprive, nalaze se sitne dlačice preko kojih različite hemikalije iz biljke dolaze u kontakt sa kožom i stvaraju pomenutu iritaciju. Zbog toga je važno da prvih desetak minuta nakon uboda koprive uopšte ne dodirujete kožu, a kamoli da se češete.

Ukoliko se češete, pomažete preostalim iglicama da prodru dublje u kožu, pa samim tim i hemikalijama, te na taj način produžavate ovu agoniju.

Kod pojedinih ljudi se javlja i jaka alergijska reakcija na koprivu, koja se manifestuje simptomima kao što su stezanje u grlu ili grudima, otežano disanje, oticanje sluzokože usta, uključujući jezik ili usne, osip na delovima kože koji nisu došli u kontakt sa koprivom, grčevi u stomaku, povraćanje, dijareja…

Ukoliko do toga dođe, lekarska pomoć je zaista neophodna.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Production of fruits and vegetables

Što se tiče većeg broja ljudi, kod kojih ne dolazi do ovako snažne reakcije, treba se potruditi da se koža, kako smo već napisali, neko vreme uopšte ne dodiruje. 10 do 15 minuta može biti sasvim dovoljno da se umanji ili potpuno uklone otok svrab i bol. Nakon tog vremena, potrebno je da samo nežno operete ožareno mesto sapunom i vodom.

Ukoliko je na vašoj koži ostao veći broj iglica od koprive, uklonite ih sredstvom za depilaciju.

Događa se i da efekat kontakta sa koprivom traje i do 24 sata. U tom slučaju možete da se posavetujete sa lekarom koji će vam preporučiti neku kremu. Za to vreme, nemojte se previše izlagati suncu i, ako želite, možete da stavite i hladne obloge koje mogu da vam ublaže tegode.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.