OVO SU NAJČEŠĆE GREŠKE KOJE SRBI PRAVE SA KROMPIROM: To se ne radi, OSTAĆETE ZATEČENI
Foto: Printscreen/Youtube/Uradi Sama- Ideje za kreativce

obratite pažnju

OVO SU NAJČEŠĆE GREŠKE KOJE SRBI PRAVE SA KROMPIROM: To se ne radi, OSTAĆETE ZATEČENI

Krompir je definitivno najrasprostranjenija namirnica na svetu, ali nažalost malo cenjena i često na lošem glasu

Objavljeno: 19:11h
  • 6

Kuvan sa korom, sačuvaće čak trećinu svoje količine vitamina C, dok pečen ceo ostaje hranjiv.

Krompir je definitivno najrasprostranjenija namirnica na svetu, ali nažalost malo cenjena i često na lošem glasu.

Zanimljivo je da bi, hraneći se samo krompirom, čovek mogao da se održi u životu i to zahvaljujući obilju minerala i vitamina koje ova namirnica poseduje. A upravo te važne vitamine C, B1 i B2, treba sačuvati i iz krompira izvući najbolje, što ćete postići ukoliko nastojite da izbegnete ove 3 najveće greške.

Kuvanje oguljenog i isečenog krompira

1 / 8 Foto: Printscreen/Youtube/Uradi Sama- Ideje za kreativce

Kuvan sa korom, krompir uspeva da sačuva čak trećinu svoje količine vitamina C, dok pečen ceo ostaje hranjiv. Osim toga, kora krompira sadrži fluor, dobro poznat element koji čuva zube i sprečava karijes. Kada ne možete da izbegnete guljenje krompira učinite to pazeći da skinete minimalan sloj kore jer se ispod nje krije riznica belančevina.

Zamrzavanje

Svež krompir ili jela koja ga sadrže nije poželjno da zamrzavate. Naime, pod temperaturom ispod nule skrob se pretvara u šećer i postaje štetan. Drvene kutije smeštene u tamnim i suvim prostorijama su idealni uslovi za čuvanje krompira. Time će se sprečiti klijanje, koje iz krompira izvlači hranjive vrednosti. Ukoliko klice izrastu, potrebno ih je što pre ukloniti.

Podgrevanje

Krompir već termički obrađen ne bi trebalo da podgrevamo, jer nakon zagrevanja gubi svoja nutritivna svojstva. Naime, u samom srcu krompira tokom podgrevanja dolazi do oslobađanja teških metala, tačnije toksičnog solanina koji razbija belančevine u organizmu. Do trovanja neće doći konzumacijom jednog podgrejanog obroka, ali svakako to treba da izbegavate. Nutricionisti preporučuju da krompir jedete ohlađen, jer se tada u njemu povećava otporni skrob.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media