SRBI OVU HRANU NE VADE IZ USTA, A UNIŠTAVA HOLESTEROL SAMO TAKO: Šokiraćete se kada vidite koju!
Holesterol, Foto: Printscreen

OPREZ

SRBI OVU HRANU NE VADE IZ USTA, A UNIŠTAVA HOLESTEROL SAMO TAKO: Šokiraćete se kada vidite koju!

Kad bi postojalo nešto kao što je savršena hrana, jaja bi bila dobar kandidat za tu titulu. Svuda su dostupna, laka su za spremanje, priuštiva su i puna proteina.

Objavljeno: 18:06h

Jaja su zamišljena kao nešto što ima sve prave sastojke za uzgajanje jednog organizma i zato naravno da će biti puna hranljivih sastojaka", kaže Kristofer Bleso, vanredni profesor nutritivne nauke na Univerzitetu u Konektikatu.

Jedenje jaja uz neku drugu hranu može i da pomogne vašem telu da apsorbuje više vitamina. Na primer, jedna studija je pokazala da dodavanje jaja salati može da poveća koliko vitamina E dobijamo iz salate.

Ali jedenje jaja već je decenijama kontroverzno zbog njihovog visokog sadržaja holesterola - koje su neke studije povezale sa povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Belance jednog jaja sadrži oko 185 miligrama holesterola, što je više nego pola od 300 miligrama dnevno preporučenog sadržaja holesterola u ishrani u Americi.

Uz to, postoje naučno nepotkrepljene tvrdnje da jaja mogu da vas zaštite od korona virusa ili da su čak odgovorna za izbijanje zaraze.

jaja
foto: Profimedia

Postojala je čak i jedna ekstravagantna teorija da pljuvanje u jaje pre kuvanja stvara antitela koja mogu da vas zaštite od bolesti. (Ne postoje dokazi koji potkrepljuju ovo.)

Da li to znači da bi jaja, umesto što su idealna hrana, mogla zapravo da budu štetna?

Holesterol, žućkasta mast koju proizvode naša jetra i creva, može se naći u svakoj ćeliji našeg tela. Obično o njemu razmišljamo kao o „lošem".

Međutim, holesterol je ključni gradivni materijal u našim ćelijskim membranama. Potreban je i da bi telo proizvodilo vitamin D, kao i hormone testosteron i estrogen.

Mi sami proizvodimo sav holesterol koji nam je potreban, ali njega ima i u životinjskim proizvodima koje konzumiramo, kao što su govedina, škampi i jaja, kao i u siru i puteru.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.