KEC U RUKAVU SRPSKIH DOMAĆICA: Evo kako da seckate luk, a da ne pustite ni SUZU!
Seckanje luka, Foto: Shuterstock

pametni saveti

KEC U RUKAVU SRPSKIH DOMAĆICA: Evo kako da seckate luk, a da ne pustite ni SUZU!

Stručnjaci objašnjavaju da za vreme seckanja luka, enzimi iz kore luka ulaze u vazduh i menjaju svoj sastav, te počinju iritirati oči

Objavljeno: 09:43h

Evo kako možete rešiti taj problem...

Kuvanje s lukom uistinu je mač s dve oštrice. S jedne strane, luk daje neverovatnu količinu ukusa svemu, od mesa i sendviča do supa, variva i salata. S druge strane, tera nam doslovno suze na oči.

1 / 3 Foto: Profimedia

Zašto?

Znanost kaže da luk prilikom rezanja ispušta sumpor u vazduh koji iritira oči. Dobra vest je da ipak postoji rešenje! Stručnjaci su smislili sigurne načine rezanja luka koji ti mogu pomoći da doživiš daleko ugodnije iskustvo kuvanja!

Kako narezati luk - bez suza?

Kuvarica Leslie Durso podelila je vrhunski savet za rezanje luka bez suza na društvenim mrežama, a trik ne može biti jednostavniji: samo primakni dasku za rezanje pored plamena na plinskom štednjaku (ili koristi sveću, ako je tvoj štednjak električni) i nareži luk.

Ovo je takođe jedna od taktika popularne kuvarice Marte Stjuart. Postoji nekoliko mogućih objašnjenja zašto ovo funkcioniše. Jedan je da sumpor u plamenu može pomoći u spaljivanju nekih od onih nadražujućih spojeva u luku. Druga hipoteza je da, vatra uzima vazduh iz svetlosti, a tako privlači i čestice luka.

Ako ćeš ovo isprobati kod kuće, svakako budi oprezna! Kako Stjuart savetuje, pobrini se da imaš stabilnu površinu na kojoj možeš rezati luk u blizini štednjaka i pazi da dasku za rezanje ne pomakneš preblizu plamenu.

Takođe, ne zaboravi isključiti plamen čim završiš s rezanjem.Hladnjak ili zamrzivač mogu biti od pomoći. Inače, Stjuart ima još nekoliko trikova u rukavu kada je u pitanju rezanje luka. Ona tvrdi da u rezanju luka bez suza, može pomoći čuvanje luka u hladnjaku ili stavljanje u zamrzivač na 15 do 20 minuta pre nego što ga naseckaš.

Hlađenje luka pre seckanja usporava proces promene enzima u plin. Takođe kuvari preporučuju da luk držiš pod hladnom tekućom vodom tokom guljenja. Kod rezanja luka važno je i imati oštar nož. Što je nož oštriji, to je rez precizniji i luk otpušta manje enzima. Takođe možeš nož namazati limunovim sokom jer on smanjuje nivoe plinova. Ako ovi trikovi pomažu svetski poznatim kuvarima, sigurni smo da ih vredi isprobati!

(Espreso/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.