NISTE ZADOVOLJNI ŽIVOTOM, A PROBLEMI SE MNOŽE: Savet Paola Koelja mnogima je RAZBISTRIO um, evo šta je REKAO
Paolo Koeljo, Foto: Printscreen/Youtube/OWN

mudrosti

NISTE ZADOVOLJNI ŽIVOTOM, A PROBLEMI SE MNOŽE: Savet Paola Koelja mnogima je RAZBISTRIO um, evo šta je REKAO

Karijera stagnira, veza postaje dosadna a loši međuljudski odnosi nikako da se poprave

Objavljeno:

Mnogim ljudima naiđe period u kom se, bez posebnog povoda ili sa njim, osećaju izgubljeno, nezadovoljno ili čak zaglavljeno u sopstvenom životu, nad kojim nemaju kontrolu.

Karijera stagnira, veza postaje dosadna a loši međuljudski odnosi nikako da se poprave.

Kada čovek zastane na momenat i počne da razmišlja o konkretnom problemu i životu, generalno, on može da shvati da, uopšteno gledano, nije zadovoljan. Prosto niti jedan proces u njegovom životu, ne odvija se kako on priželjkuje i kako je planirao.

Istina je da niko u takvoj situaciji ne treba da krivi sebe, niti da oduzima dragoceno vreme kako bi žalio nad svojom sudbinom. Preduzimanje krupnih koraka može biti teško, naročito kada se uoče problemi na više životnih polja.

Paulo Koeljo je jedan od onih pisaca čije knjige se čitaju u dahu. One su prava kombinacija korisnih saveta i mudrosti, sa jedne strane, i zanimljivog, opuštajućeg štiva sa druge. Jedna od njegovih čuvenih rečenica, koje se valja setiti u momentima kada neko oseti da mu u životu ništa ne ide od ruke i da je sve van njegove kontrole, glasi:

“Ako razvijete jednu stvar, onda se menja sve što je okolo.”

Pre svega, shvatite da ljudski mozak prosto ne može da obavlja više stvari istovremeno, jednako kvalitetno, zato odmah odustanite od pokušaja da u isto vreme napredujete na poslu, poboljšate svoju fizičku spremu, napredujete na poslu i polažete ispite. Naprotiv, fokusirajte se na jednu stvar u kojoj vidite mogućnost za realan napredak.

Vrlo je moguće da nezadovoljstvo drugim segmentima života pospešuje nezadovoljstvo jednim, najvećim problemom. Kada čovek razmišlja o njemu, kvari mu se raspoloženje i to često ima uticaj na njegova osećanja i ponašanje. Uzmite kao primer čoveka koji nervozan dolazi sa posla i tu nervozu izbacuje iz sebe tako što se kod kuće svađa sa suprugom oko sitnica. On tada može da pomisli kako mu je i brak loš, ne shvatajući da njegovo nezadovoljstvo izaziva posao.

Rešavanjem jednog problema, vi se osećate rasterećenije i slobodnije. Raspoloženje vam se popravlja, a sa njom i pogled na druge životne okolnosti.

Kada rešite jedan problem, oslobađate se i jednog od izvora stresa. Pored toga, uspešno obavljen zadatak, daće vam motivaciju da napredujete i na drugim životnim poljima, pa ćete tako rešavati jedan po jedan problem.

(Espreso/Sensa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.