JOŠ JEDAN OPASAN TREND NA TIKTOKU: Poznati PSIHOLOG otkriva zašto se sve više MLADIH hvali BRZOM VOŽNJOM!
Ilustracija, Foto: Prfomedia

Pazite na decu!

JOŠ JEDAN OPASAN TREND NA TIKTOKU: Poznati PSIHOLOG otkriva zašto se sve više MLADIH hvali BRZOM VOŽNJOM!

TikTok se neretko označava kao platforma mladih, uzevši u obzir doba onih koji je najviše koriste, međutim, istovremeno je i poprište trendova koji podstiču posebno opasne radnje i izazove, a kojima se mladi isto toliko često hvale, ne razmišljajući o posledicama.

Objavljeno:

Iako društvenu mrežu TikTok koriste sve generacije, najčešće se smatra platformom mladih uz najveći procenat korisnika u godinama od 10 do 19. Međutim, sadržaji koje nudi istovremeno mogu biti veoma opasni posebno za one koji pripadaju ovim godinama.

Primeri snimanja suludo brze vožnje kroz grad, iskušavaju u izazovima koji mogu dovesti do ozbiljnijih povreda, ali i smrti neretko se mogu videti među snimcima koje objavljuju korisnici.

Najsvježiji primer dolazi iz Cazina, gdje se mladić "hvalio" driftovanjem kroz centar grada na svom profilu na ovoj mreži.

"Ilegalan ulični drift", naznačeno je u samom opisu profila, zbog čega se postavlja pitanje šta mlade tera da se hvale nedozvoljenim radnjama.

Psiholog Čedomir Novaković svojevremeno je za Klix.ba govorio o potrebama koje teraju pojedince da izađu u javnost "makar i glupošću".

"Sve što je na društvenim mrežama je vrsta javnosti koju prati određena doza popularnosti. Ljudi su protiv anonimnosti, tj. potpune nepoznatosti ili sklonjenosti u nekom budžaku ili ćošku. Društvene mreže im omogućavaju da nešto ispune, bez obzira na to da li je to nešto pametno, korisno ili progresivno. Slobodno mogu reći da je to neka vrsta lične potrebe pojedinca da izađe u javnost, makar i glupošću", kazao je Novaković.

Oprez kao prirotet!

Društvena mreža TikTok u velikoj meri utiče na psihičko zdravlje mladih ljudi

Pored onih nedozvoljenih, u trendu su neretko i prilično bizarni izazovi. Blackout izazov zabrinuo je roditelje prošle godine, a od korisnika se traži da se usude zadržati dah dok ne izgube svest.

Još jedan od iznimno opasnih izazova koji je bio "u trendingu" aplikacije jeste konzumiranje velike doze Benadryla, antialergijskog leka, kako bi izazvao halucinacije. Iako vas tablete obično samo uspavaju, kada se uzimaju u dovoljno velikim dozama, mogu biti smrtonosne.

Velika pretnja!

TikTok izazovi postaju sve opasniji za mlade ljude

Ovakvi trendovi zabrinjavali su roditelje tinejdžera, ali i nešto starijih, zbog čega je mreža bila obeležena opasnim izazovima - iako tiktokeri nastoje da istaknu da su takve stvari zabranjene pravilima korištenja.

Govoreći o zaštiti online korisnika usled velikog broja opasnih trendova sagovornik TikToka za Sky News je rekao: "Naše smernice zajednice jasno pokazuju kakav sadržaj nije prihvatljiv na našoj platformi, a to uključuje sadržaj koji potiče, promiče ili veliča opasno ponašanje koje bi moglo dovesti do povreda."

Međutim, uprkos ovakvim navodima platforma je bila jezgro niza kontroverznih izazova i trendova koji su bili fokusirani na mlade ljude, a istovremeno i izuzetno opasni.

Psiholog Novaković pojasnio je da se odluka o načinu kontrolisanja i ograničavanja upotrebe društvenih mreža ostavlja roditeljima, a oni, "koliko god hteli kontrolisati svoju decu kada je reč o mrežama i medijima, to ipak ne mogu".

(Espreso/klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media