NIKO NE MOŽE DA POGODI KOLIKO NEDA UKRADEN IMA GODINA! Zapanjićete se!
Neda Ukraden, Foto: Promo

ŽENA JE ZMAJ

NIKO NE MOŽE DA POGODI KOLIKO NEDA UKRADEN IMA GODINA! Zapanjićete se!

Bila je udata za Milana Bilbiju. Od ćerke Jelene ima dve unuke Nedu i Aleksandru i unuka Dušana

Objavljeno:

Neda Ukraden je karijeru započela davne 1967. godine kada je počela da pleni svojim izgledom, a svojim glasom da pogađa pravo u dušu! Tokom 1970-ih i 1980-ih bila je jedna od najvećih zvezda jugoslovenske pop muzike, sa preko dva miliona prodatih ploča. Od 2009. veliku popularnost postiže brojnim dens hitovima.

Odrasla je u Sarajevu, mada je zbog očeve profesionalne karijere živela i u drugim gradovima. Završila je Pravni i Filozofski fakultet u Sarajevu, kao i srednju muzičku školu pevanja. Tokom raspada Jugoslavije preselila se u Beograd 1992, gde i danas živi i radi.

Bila je udata za Milana Bilbiju. Od ćerke Jelene ima dve unuke Nedu i Aleksandru i unuka Dušana.

Neda je bila tokom 1970-ih i 1980-ih godina jedno od najvećih imena jugoslovenske popularne muzike sa etno-pop prizvukom, kao i jedna od najvećih zvezda tadašnjih festivala.

Tokom višedecenijske karijere nastupala je u svim većim dvoranama širom Jugoslavije: Sava centar i Dom Sindikata u Beogradu, Vatroslav Lisinski u Zagrebu, Tivoli u Ljubljani, Univerzalna sala u Skoplju i dr. Sarađivala je sa najeminentnijim autorima, kao što su: Kemal Monteno, Arsen Dedić, Đorđe Novković, Seid Memić Vajta, Rajko Dujmić, Đelo Jusić, Zrinko Tutić, Hari Mata Hari i Nikola Borota — Radovan. Uz brojne nagrade koje je Neda osvojila tokom svoje bogate muzičke karijere svakako treba izdvojiti Zlatnu pticu „Jugotona” za preko dva miliona prodanih ploča. Redovno nastupa po svim zemljama bivše Jugoslavije.

Koncertom u Sava centru, u Beogradu 2017. godine, obeležila je 50 godina uspešne karijere.

1 / 5 Foto: Dragana Udovičić

Počeci karijere

Muzičku karijeru započela je 1967. kada je snimila prvu pesmu za Radio Sarajevo. Bila je to pesma „Igra bez kraja”, sa kojom je nastupila na prvom festivalu Vaš šlager sezone i osvojila nagradu kao najbolji debitant. Na Opatijskom festivalu 1975. pevala je pesmu „Srce u srcu” i s tom pesmom trebalo je da ode na Evroviziju, ali je na kraju na evrovizijsko takmičenje ipak otputovala grupa „Pepel in kri” nakon nadglasavanja u finalu. Neda je u to vreme nastupala s grupom „Kamen na kamen”, a njihov prvi nosač zvuka zvao se jednostavno „Neda Ukraden & Kamen na kamen”. Godine 1976, snimili su drugu ploču „Ko me to odnekud doziva”. Usledile su ploče „Nedine najljepše pjesme” (1977) i „Još te volim” (1979). Godine 1981, pratila je, zajedno s Jadrankom Stojaković i Ismetom Krvavac, našeg predstavnika na Evroviziji u Irskoj, Seida Memića Vajtu sa pesmom „Lejla”.

U junu 2021. objavila je album "Jednom kada ovo prođe", a malo ko zna da ova pevačica 16. avgusta puni 72. godine, a mi joj skidamo kapu!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.