DOMAĆICE, OVAKVE LEPINJE DO SADA NISTE SPREMALE: Da bi bile MEKANE morate BAŠ OVO BRAŠNO da KORISTITE (RECEPT)
Foto: PRINTSCREEN/YT/ WIE MAN KOCHT

NJAMIII

DOMAĆICE, OVAKVE LEPINJE DO SADA NISTE SPREMALE: Da bi bile MEKANE morate BAŠ OVO BRAŠNO da KORISTITE (RECEPT)

Objavljeno:

Možete je napuniti kajmakom ili staviti ćevape, balon lepinje spremite odmah.

Sastojci

200 ml vode

200 ml jogurta

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/Home kitchen with Danny

7 g suvog ili 25 g svežeg kvasca

1 kašika šećera

1 kašika soli

2 kašike ulja

600 g mekog brašna

Priprema

Od 200 ml vode odvojite nekoliko kašika, pa u toj vodi razmutite kvasac, šećer i kašiku brašna. Voda treba da je topla. Pola mere brašna stavitei u posudu, pa dodajte so i promešajte. Nadošao kvasac dodajte brašnu, pa dodajte ostatak vode i jogurt. Dobro varjačom izradite, da nema grudvica. Opet dodajte brašno i izradite varjačom.

Dosipajte brašno dok se sve ne utroši, pa umesite mekano i pomalo lepljivo testo. Prelijte ga uljem, oblikujte loptu, pa pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu sat vremena da odstoji. Zatim testo blago premesite i podelite na 6 probližno jednakih delova.

Svaki deo oblikujte u lopticu, pa ostavite 10–15 minuta da odstoji pokriveno krpom na brašnom posutom stolu. Posle tog vremena svaku lopticu vrhovima prstiju rastanjite od sredine ka ivicama u krug prečnika oko 15 cm.

Kada uradite svih 6, ostavite pokriveno krpom par minuta da odstoji. Na taj način testo će se lakše i lepše razvući na još veći krug. Razvlačite na veličinu vašeg tiganja. Ove balon lepinje mogu biti i veće i manje, zavisno kako želite. Kada ostoje par minuta ispod krpe drugi put vrhovima prstiju razvlačite, pomozite dlanom, da se razvuče na dimenzije tiganja ili između 20 i 25 cm.

Pokrijte krpom, pa tiganj stavite na vatru da se dobro zagreje. Temperatura mora biti jaka, ako je slaba lepinje se neće naduvati. Stavite prvu lepinju i brojte 30 sekundi ili posmatrajte dok na površini testa se ne jave balončići.

Okrenite, pa opet brojte do 30. I onda opet okrenite. Sada bi trebalo da se vide ispečeni delovi lepinje na površini i da ona počne da se duva. Lepinju ne smete da prepečete ni sa jedne strane jer će se stvrdnuti i opet se neće naduvati. Pazite kako je okrećete. Ne “štipajte” je vrhovima prstiju, nego lagano dlanovima preokrenite. Vruće je, pa zato pazite.

Pečenu balon lepinju sklonite na tanjir, stavite drugu, a ovu pečenu premažite blago maslacem.

Punjenje je po želji, servirajte vruće.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.