TURCI OVAKO SPREMAJU SUTLIJAŠ: Srbi, ovo OBAVEZNO morate da URADITE kada SKUVATE PIRINAČ, u tome je TAJNA UKUSA
Turski sutlijaš, Foto: Printscreen/Youtube/MERAK SOFRA

njamiii

TURCI OVAKO SPREMAJU SUTLIJAŠ: Srbi, ovo OBAVEZNO morate da URADITE kada SKUVATE PIRINAČ, u tome je TAJNA UKUSA

Peći dok se lepo ne zapeče odozgo, oko 15-20 minut

Objavljeno:

Mlečne poslastice su neizostavni deo turske kuhinje. Pored toga što se lako pripremaju, ove vrste poslastica su hranljive i lagane za varenje, pa se zbog toga puno preferiraju u turskoj kuhinji. Mlečne poslastice se uglavnom koriste i nakon obilnijih večera.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/MERAK SOFRA

U programu Turska kuhinja Trt.net.tr sa vama priprema ¨Zapečeni sutlijaš¨ ili "fırın sütlaç", tradicionalni desert u Turskoj. Pravi se na sličan način kao i na Balkanu, ali se obavezno zapeče u rerni u malim zemljanim posudama, koje ovom desertu daju posebnu čar.

Sjajna sinteza pirinča, šećera i mleka podseća na puding, koji se pravi širom sveta, ali se način pripreme i sjedinjavanja ovih namirnica razlikuje od pudinga. Portal Trt.net.tr je podelio recept za zapečeni sutlijaš.

Za pripremu zapečenog sutlijaša potrebno je:

½ čaše pirinča

1 ½ čaše vode

Turski sutlijaš
foto: Printscreen/Youtube/MERAK SOFRA

5 čaša mleka

3 kašike pirinačnog brašna

Jena kašika skroba

Jedan vanilin šećer

1+1/3 čaše šećera

Pirinač dobro oprati i staviti u duboku šerpu. Posuti 1,5 čašu vode i kuvati dok pirinač ne omekša. U posebnu posudicu mešati pirinačno brašno, skrob i vanilin šećer i u nju lagano dodavati mleko. Mešati dok se ne dobije kompaktna smesa. Smesu mešati dok ne proključa. Nakon ključanja dodati skuvani pirinač i nastaviti sa mešanjem. Skuvan sutlijaš podeliti u vatrostalne ili zemljane posudice i poredati u dublju tepsiju. U tepsiju doliti vode, da dođe do polovine posudica, i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200°C. Peći dok se lepo ne zapeče odozgo, oko 15-20 minuta. Izvaditi sutlijaš iz rerne i odložiti da se ohladi. Prijatno!

(Espreso / Trt.net.tr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.