NAPRAVITE DOMAĆI SOK OD LIMUNA: Ovaj recept do sada niste probali!
Limunada, Foto: Profimedia

OSVEŽIĆE VAS

NAPRAVITE DOMAĆI SOK OD LIMUNA: Ovaj recept do sada niste probali!

Raspametićete se kada ga probate.

Objavljeno:

Napravite domaći sirup od limuna i osvežite se za naredne vrele dane koje nas očekuju.

Potrebni sastojci:

1 kilogram limuna 1 kilogram šećera 3 litre vode 3 kesice limuntusa

Postupak pripreme:

Dobro operite limun.

Ukoliko nemate svoj domaći, ili ako imate a redovno je prskan, opet ga dobro operite. Ovaj korak je posebno važan ukoliko kupujete u marketu, jer znamo da je voće i povrće iz marketa tretirano raznim stvarima kako bi održali svežinu. To je u redu, tako mora, ali vama ostaje zadatak da operete ili oljuštite kupovno..

Pošto je za pripremu sirupa potreban ceo limun, dakle, sa sve korom, operite limunove mešavinom hladne vode i sode bikarbone. Trljajte koru fino, možete i mekanim, novim! sundjerom.

Dobro oprane limunove sada sameljite na mašinici za meso, ili uz pomoć secka, blendera, šta vam je pri ruci.

Kašu od limuna preručite u odgovarajuću šerpu, zatim dodajte vodu, šećer i limuntus. Po želji možete dodati i vanilin šećer, za još sladji ukus.

Prema nekim receptima, za pripremu ide duplo veća količina šećera, šta ja ne preporučujem jer u tom slučaju ovaj sirup zaista gubi vrednost. Ipak je to previše, a ovako je taman da zasladi a nedovoljno da zaseni nutrijente iz limuna.

Limun
foto: Profimedia

Dakle, sada kada ste u kašu od limuna dodali ostale sastojke, dobro promešajte pa poklopite šerpu, i ostavite na dnevnoj temperaturi da odstoji 24 sata. Tokom tih 24h, povremeno promešajte smesu da bi se šećer brže i bolje otopio..

Nakon tog vremena, smesu procedite kroz cediljku. Više puta ako želite baš čist sok od limuna, a ukoliko volite i pulpu, onda će biti dovoljno samo jednom.

Gotov sok sada sipajte u odgovarajuće flaše pa ih dobro zatvorite. Pošto nema kuvanja, sok je hladan, i odmah ga možete odložite u špajz ili frižider.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.