budi sva čula!
EVO ŠTA SRBI IMAJU ZAJEDNIČKO SA SOFIJOM LOREN: Malo ko zna ovu TAJNU njene linije!
Lovor je biljka poznata od davnina, a još u starom Rimu je bio simbol odlikovanja i pobede, pa su se venčićem lovora krunisali pesnici, sportisti i carevi. Poznat je po svojim lekovitim svojstvima, ali i neverovatnim aromamam koje daje jelima.
Lovor je oduvek bio onaj poseban začin koji se koristio u gastronomiji, njegovi listovi se tradicionalno koriste kako bi se dodao ukus raznim jelima, a opšte pravilo glasi da se nakon kuvanja, a pre posluživanja, ukloni jer se sami listovi lovora ne jedu.
Lovor ima poreklo iz nekoliko mediteranskih zemalja, u čijim je kuhinjama veoma zastupljen.
Bogat je vitaminima, folnom kiselinom i mineralima kao što su kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, cink, selen i fosfor, a pored brojnih zdravstvenih prednosti koje mu se pripisuju su i svojstvo da deluje kao diuretik, ekspektorans i karminativ , a osim, toga, dobro stimuliše apetit i ima antioksidativna, baktericidna, antiseptička i protuupalna svojstva.
Lovor kao začin
Lovor se koristi za pravljenje napitaka, idealn je za umirivanje živaca, a osim toga koriste se u supama, varivima, jelima s mesom, ribom i plodovima mora i odlično se slaže i sa povrćem.
Listovi se uglavnom upotrebljavaju celi, stavljaju se na početku kuvanja i uklanjaju pre posluživanja, ali mogu i da se samlju kako bi jela dobila jači ukus.
S obzirom na brojne pogodnosti koje nudi ova biljka, izdvajamo vam tri super recepta koja sadrže u sebi lovorov list.
Ribanac sa carskim mesom
Ribanac sa carskim mesom savršen je za nedeljni ručak.
Pašteta od oslića, povrća i šampinjona
Pašteta od oslića, povrća i šampinjona je super namaz koji će da vas oduševi!
Lovor pasta Sofije Loren
Lovor pasta Sofije Loren je jedno od omiljenih jela poznate glumice, koje će ubrzo da postane i jedno od vaših omiljenijih!
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!