OVAJ ZAČIN RETKO KADA KORISTITE U ISHRANI, A NISTE NI SVESNI ŠTA SADRŽI U SEBI: Nema ništa BOLJE ZA VARENJE
Začin, Foto: Printscreen/Youtube/ DOORS OF HEALTH

ZAPAMTITE TO

OVAJ ZAČIN RETKO KADA KORISTITE U ISHRANI, A NISTE NI SVESNI ŠTA SADRŽI U SEBI: Nema ništa BOLJE ZA VARENJE

Visok nivo vitamina K može pomoći u proizvodnji osteokalcina, koji je ključni deo održavanja mineralne gustine kostiju

Objavljeno:

Ovaj začin je najmanji član roda crnog luka - Allium, i ima širok spektar upotrebe i koristi za ljudsko zdravlje.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ DOORS OF HEALTH

Vlašac je gomoljasta biljka čije se dugačke stabljike obično sveže seku i dodaju u ribu, supe, jogurte, sosove, salate, jela od krompira ili se suši i priprema kao začin.

Njegove zdravstvene prednosti uključuju:

Pomaže kod problema sa varenjem

Jedinstvena organska jedinjenja koja se nalaze u vlascu slična belom luku mogu efikasno da ublaže probleme sa varenjem. Pored toga, imaju prirodna antibakterijska svojstva koja eliminišu širok spektar bakterija, uključujući salmonelu. Konkretno, oni mogu povećati efikasnost unosa hranljivih materija u crevima obezbeđivanjem više hranljivih materija iz hrane.

Vlašac
foto: Printscreen/Youtube/ DOORS OF HEALTH

Poboljšava zdravlje srca

Jedno od najvažnijih organskih jedinjenja koje se nalazi u vlascu je alicin, koji je u nedavnim istraživanjima povezan sa smanjenim nivoom LDL-holesterola (lošeg holesterola) u telu i poboljšanim zdravljem srca. Alicin je takođe povezan sa snižavanjem krvnog pritiska.

Srce, Bol
foto: Profimedia

U kombinaciji sa vazodilatirajućim efektima kalijuma, vlašac može imati veliki uticaj na smanjenje kardiovaskularnog rizika. Dalje, postoji još jedno organsko jedinjenje - kvercetin, direktno povezano sa snižavanjem nivoa holesterola i plaka u arterijama. Naime, pomaže u prevenciji ateroskleroze i smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara.

Može ojačati imunitet

Visok nivo vitamina C u vlascu pomaže u jačanju efikasnosti imunološkog sistema stimulišući proizvodnju belih krvnih zrnaca i kolagena, koji je suštinska komponenta u stvaranju novih krvnih sudova, ćelija, tkiva i mišića.

Vlašac
foto: Printscreen/Youtube/ DOORS OF HEALTH

Održava zdravlje kostiju

Postoji širok spektar vitamina i minerala koji se nalaze u vlašcu, ali jedan od najvažnijih je svakako vitamin K, esencijalni nutrijent važan za održavanje mineralne gustine kostiju. Kako starimo, mineralna gustina kostiju počinje da opada, što dovodi do osteoporoze i pogoršanja upalnih stanja kao što je artritis. Visok nivo vitamina K može pomoći u proizvodnji osteokalcina, koji je ključni deo održavanja mineralne gustine kostiju.

1 / 4 Foto: Profimedia

Pomaže u zaštiti vida

Karoteni, poput luteina i zeaksantina u vlašcu, direktno su odgovorni za smanjenje oksidativnog stresa u vizuelnom sistemu i odlaganje pojave katarakte u oku. Takođe pomažu u usporavanju ili sprečavanju makularne degeneracije, održavajući oči zdravim i starim.

Može detoksikovati telo

Vlašac ima blage diuretičke osobine i stimulisanjem mokrenja može pomoći telu da se oslobodi viška toksina, soli, vode, pa čak i masti, održavajući organske sisteme čistima.

Predostrožnost: Vlašac se obično ne smatra alergenom i postoji vrlo malo izveštaja o neželjenim reakcijama. Međutim, prevelika količina vlašca, sa visokom koncentracijom jakih organskih jedinjenja, može izazvati nelagodnost u stomaku.

(Espreso / Živim.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.