EVO ŠTA JE SAPONIFIKACIJA KOJA SE DESILA MATEJU PERIŠU: Od tela ne ostane bukvalno NIŠTA
Matej Periš, Foto: Printscreen/Youtube/Aleksandar Stanković Official, Printscreen

PROĆI ĆE VAS JEZA

EVO ŠTA JE SAPONIFIKACIJA KOJA SE DESILA MATEJU PERIŠU: Od tela ne ostane bukvalno NIŠTA

Ostavljeno u suvom okruženju, kao što su to stari Egipćani voleli, telo može da očvrsne. A u vrlo retkim prilikama, pod pravim uslovima naprimer u vodi, beživotno telo može da se pretvori u sapun.

Objavljeno: 14:07h

Smrt je misteriozan deo života. Jedino izvesno je da će elementi, kada umrete, napustiti telo. Ako se odlučite za kremaciju, vaše telo će se pretvoriti u dim i pepeo. Oni koji žele da budu sahranjeni na groblju raspadaće se uz pomoć insekata i bakterija.

Ostavljeno u suvom okruženju, kao što su to stari Egipćani voleli, telo može da očvrsne. Ali, ako je beživotno telo izloženo vodom duže vreme, može se pretvoriti u sapun.

Nažalost, slučaj koji se nedavno desio i koji može jasno da definiše saponifikaciju jeste beživotno telo nestalog Splićanina Mateje Periša.

Njegovo telo je doživelo upravo ovaj proces.

Šta je zapravo saponifikacija tela?

Hemijski proces koji se naziva "saponifikacija" ili "pretvaranje u sapun" deluje u tim slučajevima.

1 / 7 Foto: Ana Paunković

Ali kada se saponifikacija dogodi ljudima, to uglavnom nije namerno. Tela koja završe u vodi ili tlu s pravim enzimima svoju masnoću mogu pretvoriti u vosak. Kad se ostatak tela raspadne, on ostavlja samo skelet prekriven debelim naslagama tamnoljubičastog ili sivkasto-belog "sapuna".

Različiti procesi propadanja mogu biti čudni i nepredvidivi. "Sapun mumije" predstavljaju jednu od najčudnijih sudbina.

Podsetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova zvanično je saopštilo da je DNK analizom tela koje je juče oko 9.20 časova pronađeno u Dunavu, na Adi Huji, utvrđeno da se radi o hrvatskom državljaninu Mateju Perišu (1994) čiji je nestanak prijavljen policiji u Beogradu 31. decembra prošle godine.

Prema preliminarnom nalazu obdukcije smrt je nastupila nenasilnim putem.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova od trenutka prijave nestanka hrvatskog državljanina intenzivno su tragali za njim i preduzimali sve mere i radnje kako bi ga pronašli i rasvetlili sve činjenice i okolnosti nestanka.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.