EVO TRIKA POMOĆU KOG SE BEBE INSTANT USPAVAJU: Koliko je ovaj REKVIZIT bezbedan da zaspu sa njom?
Beba, Foto: Profimedia

navika

EVO TRIKA POMOĆU KOG SE BEBE INSTANT USPAVAJU: Koliko je ovaj REKVIZIT bezbedan da zaspu sa njom?

Mnoge od njih su toliko navikle na ovaj mali rekvizit, da bez njega ne mogu ni da utonu u san.

Objavljeno:

Bebe prosto obožavaju cucle, jer im predstavljaju veliki užitak.

Mnoge od njih su toliko navikle na ovaj mali rekvizit, da bez njega ne mogu ni da utonu u san.

Beba
foto: Profimedia

Roditelji su s pravom u nedoumici da li je to dobro, odnosno, da li je zdravo ili opasno da beba provede noć sa cuclom u ustima. Ukoliko uspavljujete bebu sa cuclom, primećujete da se ona rasplače, kad god joj duda ispadne iz usta i gotovo da postaje nemoguće da je ponovo uspavate bez nje.

Mišljenja o ovome su podeljena. Dok jedni tvrde da je spavanje sa cuclom u ustima sasvim u redu, drugi kažu da je nepoželjno, pa čak i opasno. Nema sumnje da, kao i sve drugo, ova pojava ima svoje dobre i loše strane.

S jedne strane, već smo ustanovili da će skoro svaka beba lakše zaspati sa cuclom u ustima. Jedno istraživanje je čak pokazalo da cuclanje tokom spavanja, može da spreči SIDS (sindrom iznenadne smrti).

Međutim, drugo istraživanje kaže da bebe starije od šest meseci, koje ne mogu da se odvoje od cucle, vrlo lako mogu dobiti gljivičnu infekciju, infekciju uha i creva.

Takođe, ako je beba zavisna od cucle, biće joj neuporedivo teže da diše kroz nos kada se prehladi, što takođe sa sobom nosi određeni rizik.

Kod starije dece, cucla može da utiče i na zubiće. Stručnjaci ističu da, ako odviknete dete do pete godine od ove spravice, ne postoji nikakav problem kada su zubi u pitanju.

Međutim, svim roditeljima je poznato da odvikavanje od cucle može zaista da bude mukotrpno i da traje dugo, a pojedina deca je koriste čak i posle šeste godine. Ovo je već problematično, jer tada počinju da se pojavljuju prvi stalni zubići.

(Espreso/Roditelji.edukacija.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.