UŽASNO, TEK ROĐENU BEBU UBILI ZAGRLJAJI! Evo zbog čega se to može desiti SVIMA
Ilustracija, Foto: Printscreen

tragedija

UŽASNO, TEK ROĐENU BEBU UBILI ZAGRLJAJI! Evo zbog čega se to može desiti SVIMA

Roditelji nisu znali da je njihov sin rođen sa retkim genetskim poremećajem koji je bio potpuno izlečiv

Objavljeno: 13:02h

Britanka Suzi Torndajk (38) je ponosno pokazivala svima svog malog sina, dajući prijateljima i porodici da ga grle i maze, ali nise ni slutila da će se zbog toga desiti velika tragedija.

– Svi su komentarisali kako je on bio lepa beba – kaže Suzi za Dejli mejl.

Ipak, dva meseca kasnije, majka je saznala da su sva ta maženja nanela nepopravljivu štetu sićušnom telu njenog sina.

Džejms je imao redak genetski poremećaj, tešku kombinovanu imunodeficijenciju (SCID). On je, zapravo, rođen bez imunog sistema, zbog čega je čak i najblaža prehlada bila potencijalno fatalna.

Ako se dijagnostikuje pri rođenju, deca sa SCID-om se mogu držati u izolaciji dok ne budu spremna za transplantaciju koštane srži, što im daje novi, zdrav imuni sistem.

Uz ovaj tretman, 90 odsto takozvanih „beba u mehurima“ imaće normalan, zdrav život, kaže dr Bobi Gašpar, počasni profesor pedijatrijske imunologije na Univerzitetskom koledžu u Londonu.

Trudnoća
foto: Profimedia

Ali niz pogrešnih dijagnoza i kašnjenja koštao je malog Džejmsa dragocenog vremena, pa je prekasno otkriveno od čega boluje. Umro je pet dana pre svog prvog rođendana.

– Pošto mu nije odmah dijagnostikovan, svaka osoba koja je videla Džejmsa pogoršavala je njegovo stanje. Bacili koji su bezopasni za većinu beba bili su smrtonosni za njega – kaže Suzi.

Za Suzi i Džastina (45), farmera iz Noriča, njihova muka je postala gora činjenicom da se Džejmsova smrt mogla izbeći. Naime, u Velikoj Britaniji genetski test za ovaj poremećaj košta 2,5 funti (oko 350 dinara), ali nije obavezan na rođenju.

– Kada sam saznala da je test od 2,50 funti pri rođenju mogao da spasi Džejmsa, bila sam izbezumljena. Njegova smrt je bila potpuno nepotrebna. To je skandalozno – kaže Suzi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.