EVO ZAŠTO NASTUPA IZNENADNA SMRT KOD BEBA! Doktorka otkrila šta im se desi U SNU
Beba, Foto: Profimedia

otkriveno

EVO ZAŠTO NASTUPA IZNENADNA SMRT KOD BEBA! Doktorka otkrila šta im se desi U SNU

Iznenadna smrt u krevetiću strah je mnogih roditelja, a njen uzrok je do sada ostao misterija. Pogađa bebe mlađe od šest meseci. Australijski naučnici pronašli su mogući uzrok sindroma kod dece.

Objavljeno:

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, svake godine ima preko 3.000 ovakvih slučajeva „iznenadne neočekivane smrti odojčadi“, od kojih je više od trećine posledica iznenadne smrti odojčadi (SIDS).

Deca umiru u snu iz nepoznatih razloga. Sada australijski istraživači tvrde da su otkrili uzrok SIDS-a. Rezultate svog istraživanja objavili su u časopisu EBioMedicine.

Beba, Dete
foto: Profimedia

Rešavanje enzimske slagalice

Naučnici su do sada SIDS prepoznavali kao rezultat defekta u predelu mozga koji reguliše san i disanje. Međutim, to je uglavnom bilo nagađanje. Sada su se pojavili dokazi koji podržavaju ovu teoriju, pronađeni u uzorcima krvi novorođenih beba koje su umrle, između ostalog, zbog SIDS-a.

Bebe sa SIDS-om imaju niži nivo enzima zvanog butirilholinesteraza (BChE), koji igra važnu ulogu u buđenju. Deca sa manje ovog enzima su manje sposobna da se bude prirodno.

Beba, Dete
foto: Profimedia

- Uobičajeno, ako se dete nađe u situaciji opasnoj po život, kao što je teško disanje dok spava jer leži na stomaku, ono će se probuditi i početi da plače - objašnjava glavni autor dr Karmel Harington iz dečje bolnice Vestmead u Novi Južni Vels u Australiji u intervjuu za Australijsko radiodifuzno udruženje. I, dodaje da očigledno neka deca nemaju tako jaku reakciju na buđenje.

"Nije bila njihova krivica"

- Ovo otkriće nudi mogućnost identifikacije novorođenčadi u riziku od SIDS-a pre smrti i otvara nove puteve za buduća istraživanja specifičnih intervencija - pišu istraživači u studiji.

- Ove porodice sada mogu da žive sa saznanjem da to nije njihova greška - kaže dr Harington. I sama doktorka je izgubila svoje dete na ovaj način.

(Espreso/Njujork post)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.