EVO ŠTA SVAKO DETE TREBA DA NAUČI DO PETE GODINE: Roditelji OBRATITE pažnju, jako je VAŽNO!
Ilustracija, Foto: Profimedia

važno!

EVO ŠTA SVAKO DETE TREBA DA NAUČI DO PETE GODINE: Roditelji OBRATITE pažnju, jako je VAŽNO!

Pedijatar Kristina Džons, svaki petogodišnjak treba da zna ovih 5 stvari

Objavljeno:

Do svoje pete godine, deca već treba da razumeju da neke situacije mogu da budu opasne i da sa sobom mogu da nose ozbiljne posledice.

Neophodno je da dete nauči kako da se ponaša u određenim situacijama, kako bi mu neko pomogao u slučaju bilo kakve nezgode, kao što su pad sa bicikla ili gubljenje u gužvi.

Pedijatar Kristina Džons, svaki petogodišnjak treba da zna ovih 5 stvari.

1. Osnovni lični podaci

Do svoje pete godine, svako dete treba da nauči svoje ime i prezime, kao i imena i prezimena roditelja, svoju sdresu i naziv mesta gde živi. Uz to, bilo bi dobro da zna i broj fiksnog telefona, ili telefon oca ili majke.

2. Šta da rade ako se izgube

Deca su radoznala i često im odluta pažnja, pa mogu lako da se izgube, naročito ako se nalaze u gužvi. Mnogim roditeljima se dogodilo da im se dete makar jednom izgubilo u šetnji.

– Ukoliko se dete izgubi, trebalo bi da potraži druge odrasle osobe sa decom i zamoli ih za pomoć. Naučite ih da potraže uniformisanu osobu, poput policajca ili obezbeđenja u prodavnicama i tržnim centrima kojima mogu da se obrate, kažu ime i prezime roditelja i zamole za pomoć – kaže doktorka Džons.

1 / 8 Foto: Profimedia

3. Otvaranje vrata na zvono

Deca će se verovatno uzbuditi kada neko zazvoni na vrata i potrčaće da ih otvore. Naučite ih da to ne rade ako su sami kod kuće ili ako pred vratima stoji neko nepoznat.

4. Obavljanje kućnih poslova

Radoznalost dece ne poznaje granice, pa će petogodišnjaci često sami da se ponude da vam pomognu oko kućnih poslova, kada vas vide kako ih radite. Slobodnoih uvodite u te obaveze ukoliko one nisu opasne po njih.

Kada govorimo o bezbednosti, mislimo na stvari poput pranja sa opasnim hemikalijama ili rukovanje noževima.

5. Brojevi hitnih službi

Dete od 5 godina, treba naučiti brojevima hitne pomoći, policije i vatrogasaca. Ukoliko dođe do bilo kakvog problema, dete može da vam spase život.

Bonus video:

15:16

POPODNEVNI DNEVNIK 14.05.2022.

(Espreso/Yumama.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.