SAVETI ISKUSNIH MAJSTORA: Eko kako da se rešite, ali i sprečite KVAROVE u odvodu bez MUKE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

POSTANITE SAMI SVOJ MAJSTOR!

SAVETI ISKUSNIH MAJSTORA: Eko kako da se rešite, ali i sprečite KVAROVE u odvodu bez MUKE!

Ovo su saveti koje majstori čuvaju samo za sebe, a koji će vam pomoći da uštedite mnogo novca

Objavljeno:

Kvarovi sa odvodom mogu da naprave pravu katastrofu u domu. Najgore od svega je što neko vreme nećete moći da koristite umivaonik, kadu i toalet, sve dok se kvar ne popravi.

U takvim situacijama uglavnom se odlučujemo da odmah pozovemo vodoinstalatera. Ali postoje načini da izbegnete iznenadne troškove ako znate kako da sprečite potencijalnu katastrofu u kupatilu.

Ovo su saveti koje majstori čuvaju samo za sebe, a koji će vam pomoći da uštedite mnogo novca.

1. Sami zamenite odvodno crevo veš mašine

Ne morate da zovete vodoinstalatera da zameni odvodno crevo na mašini za pranje veša, jer je to prilično lako i možete da ga zamenite sami. Novo crevo je prilično jeftinoi možete ga kupiti u bilo kojoj prodavnici za domaćinstvo. Na internetu možete pronaći mnoštvo priručnika za različite vrste mašina za pranje veša u kojima je objašnjeno kako da zamenite ovo crevo.

2. Ne sipajte ulje i mast u odvod

Ulje i mast se ne rastvaraju u vodi, akumuliraju se u crevima i rastu, što na kraju dovodi do začepljenja. Ulje i mast mogu naškoditi ne samo vašem kanalizacionom sistemu, već i kanalizacionim sistemima cele vaše zgrade.

Dakle, koji je idealan način za odlaganje masti i ulja? Sipajte ulje u kesu, a zatim ga bacite u kantu za smeće ili kontejner.

3. Budite oprezni sa kuglama za kupanje

Svi volimo da uživamo u dobroj kupki, ali ovakve kugle za stvaranje pene nisu uvek bezbedne za cevi. Mogu da sadrže ulje i so koji se ne rastvaraju u vodi u mogu začepiti vaše cevi. Takođe, kugle za kupanje mogu da sadrže latice i druge stvari koje ne treba da dođu do odvoda.

1 / 5 Foto: Profimedia

4. Ne sipajte kipiću vodu niz plastične cevi

Kipuća voda može da omekša plastične cevi ili da ih čak rastopi. Ako to uradite samo jednom, nećete oštetiti cevi. Ali ako sipate ključalu vodu u odvod češće od 2 puta nedeljno, budite spremni da će cevi propasti. Čak i ako su vaše cevi napravljene od metala, njihovi spojevi mogu biti napravljeni od plastike ili gume, što dovodi do istog problema.

Sačekajte da se voda u loncu ohladi, pa je tek onda sipajte u odvod.

5. Odčepite odvod plastičnom folijom

Plastična folija je odlična alternativa kada treba da odčepite toalet. Prekrijte vrh wc šolje plastičnom folijom, pritisnite dugme za ispiranje od kojeg će se zavoj podići, i na kraju napravite vakum tako što ćete pritisnuti foliju. Ovo će stvoriti pritisak unutar toaletne šolje, čime bi odvod trebalo da se odčepi.

6. Zagrejte kadu pre upotrebe

Ne testirajte izdržljivost kade brzom promenom temperature. Ako želite da se okupate, prvo sipajte malo vode i zagrejte zidove kade. Zatim možete da dodate još tople vode. Na ovaj način, emajl vaše kade će duže ostati nov i neće požuteti ili popucati.

7. Očistite mašinu za pranje veša

Da bi vam mašina za veš duže služila, uključite ciklus čistog pranja svaka 3 meseca. Ovaj ciklus treba da pokrenete kad je mašina prazna. Izaberite postavku tople vode, dodajte malo sode bikarbone, belog sirćeta ili limunske kiseline i pokrenite pritiskom na dugme.

Na ovaj način ćete očistiti mašinu za pranje od kamenca, bakterija i drugih nečistoća.

Bonus video:

02:32

Kurir dnevni horoskop za 15.5.2022.

(Espreso/Bright Side.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.