AKO KUBURITE SA VISOKIM PRITISKOM, OVIH 8 NAMIRNICA SU SPAS: Jedite njih i doživite DUBOKU STAROST!
Namirnice, Foto: Profimedia

ishrana

AKO KUBURITE SA VISOKIM PRITISKOM, OVIH 8 NAMIRNICA SU SPAS: Jedite njih i doživite DUBOKU STAROST!

Takođe neka istraživanja su pokazala da unos omega 3 masnih kiselina, osim što može da snizi krvni pritisak, može i da umanji rizik za razvoj hipertenzije, odnosno da spreči da se bolest razvije.

Objavljeno:

Ako želite da na prirodan način snizite visok krvni pritisak jedite ove namirnice.

1. Masne ribe Iako možda zvuči kontradiktorno, masne ribe mogu da snize krvni pritisak, budući da sadrže velike količine omega 3 masnih kiselina, koje smanjenjem upala u organizmu utiču na sužavanje krvnih sudova, pa time i na snižavanje krvnog pritiska.

Takođe neka istraživanja su pokazala da unos omega 3 masnih kiselina, osim što može da snizi krvni pritisak, može i da umanji rizik za razvoj hipertenzije, odnosno da spreči da se bolest razvije.

2. Blitva i spanać Budući da sadrže kalijum i magnezijum blitva i spanać, kao i brojno drugo zeleno lisnato povrće, mogu da snize krvni pritisak.

spanać
foto: Profimedia

Osim toga, spanać je bogat nitratima i antioksidansima, koji takođe imaju ovaj efekat. Naime, u jednoj studiji, u kojoj je učestvovalo 27 osoba, onima koji su konzumirali oko 500 ml supe od spanaća sa visokim sadržajem nitrata dnevno u toku 7 dana, snižen je krvni pritisak u poređenju sa onima koji su konzumirali supu od špargli sa niskim sadržajem nitrata.

3. Narandže i grejpfrut Narandže i grejpfrut, ali i drugo citrusno voće mogu da snize krvni pritisak, jer sadrže brojne nutrijente, koji smanjuju rizik za razvoj bolesti srca, uključujući i hipertenziju.

Grejpfrut
foto: Profimedia

Ipak, vodite računa kada konzumirate grejpfrut i sok od grejpfruta jer sadrže jedinjenja koja mogu da ometaju uobičajene lekove za snižavanje krvnog pritiska. U vezi sa ovim vam savetujem da se konsultujete sa lekarom.

4. Semenke bundeve Semenke bundeve, a naročito njihovo ulje, sadrže mnoštvo hranljivih materija važnih za kontrolu krvnog pritiska, uključujući magnezijum, kalijum i arginin, aminokiselinu potrebnu za proizvodnju azot-oksida, koji je neophodan za opuštanje krvnih sudova i smanjenje krvnog pritiska.

5. Sočivo i pasulj Mahunarke, poput pasulja i sočiva, bogate su hranljivim materijama koje pomažu u regulisanju krvnog pritiska. To su vlakna, magnezijum i kalijum. Brojne studije su potvrdile ovo njihovo svojstvo.

6. Bobičasto voće Budući da sadrži velike količine antocijanina, antioskidanasa, koji povećavaju nivoe azotnog oksida u krvi, bobičasto voće može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

U ishranu uključite borovnice, maline, brusnice, jer poseduju brojne zdravstvne koristi za ljudski organizam, a i veoma su ukusne.

7. Celer Zahvaljujući jedinjenjima koja se zovu ftalidi, celer takođe može da utiče na snižavanje krvnog pritiska. Naime, jedna studija je otkrila da je unos kuvanog celera značajno povezan sa smanjenim krvnim pritiskom.

Celer
foto: Profimedia

8. Paradajz Osim kalijuma, koji utiče na snižavanje krvnog pritiska, paradajz sadrži i likopen, koji ima pozitivne efekte na zdravlje srca. Naime, ovaj karotenoidni pigment smanjuje rizik za razvoj različitih srčanih oboljenja, uključujući hipertenziju.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.