ŠTA JE ZDRAVIJE SPANAĆ ILI BLITVA? Da ste se kladili ne biste pogodili
Foto: Profimedia

iznenadićete se

ŠTA JE ZDRAVIJE SPANAĆ ILI BLITVA? Da ste se kladili ne biste pogodili

Na sličan način se pripremaju ali po broju hranjivih sastojaka postoji značajn disbalans

Objavljeno:

Na prvi pogled, spanać i blitva se ne razlikuju previše. Imaju prilično sličan list: gladak i tamnozelen, pa čak i sličan ukus. Uz sve to, na sličan način se pripremaju!

Ipak, između spanaća i blitve postoji niz razlika i one su potpuno jedinstvene biljke. I spanać i blitva imaju brojna blagotvorna dejstva po zdravlja i vrlo bogat nutritivni sastav.

Šta je zajedničko spanaću i blitvi? Spanać i blitva imaju identičan broj kalorija — jedna šolja sirove biljke sadrži oko 7 kalorija, dok šolja kuvanog spanaća ili blitve ima 35-41 kalorija.

Zbog toga se smatraju niskokaloričnim namirnicama, a obe ove biljke imaju mnogo biljnih vlakana: oko četiri grama po šolji kuvanog spanaća ili blitve. Obe biljke imaju malo protena, odnosno oko pet grama u šolji kuvanog spanaća i tri grama u šolji kuvane blitve.

Blitva
foto: Printscreen/youtube/LekoviteBiljke

Imaju skoro jednaku količinu vitamina E, a vitamina A sadrže u ogromnim količnama: pola šolje kuvanog spanaća ima 573 mcg vitamina A, što je 64 odsto preporučenog dnevnog unosa, a jedna šolja blitve pruža 44 odsto od preporučenog dnevnog unosa.

Obe ove biljke bogate su vitaminom K, a kuvani pružaju više od 700 odsto od preporučenog dnevnog unosa u samo jednoj šolji! Obiluju i magnezijumom, kalijumom i manganom, u sličnim količanama.

Zbog čega je spanać korisniji?

Spanać sadrži više različitih hranljivih sastojaka nego blitva. Ima više nego duplo više kalcijuma, skoro duplo više gvožđa i prepun je vitamina iz B kompleksa.

Među njima su i folati, i to mnogostruko više nego kod blitve: šolja kuvanog spanaća pruža 66 odsto folata od preporučenog dnevnog unosa, šolja kuvane blitve samo četiri posto. Spanać ima i više riboflavina, cinka i mangana, kao i malu količinuomega 3 masti.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.