STARINSKI RECEPT ZA PITU SA JABUKAMA: 1 SASTOJAK morate da DODATE kako ne bi BILA GNJECAVA, kuvarice UPAMTITE TO
Pita sa jabukama, Foto: Printscreen/Youtube/ Sanja Mandic Sanjine djakonije

poslastica

STARINSKI RECEPT ZA PITU SA JABUKAMA: 1 SASTOJAK morate da DODATE kako ne bi BILA GNJECAVA, kuvarice UPAMTITE TO

Kore savijte u rolat, a rolate poređajte u podmazan pleh

Objavljeno:

Jabuke su jedna od retkih voćki na koje možemo da računamo u toku cele godine. Ipak, u toku leta lako zaboravimo na nju, jer većina više konzumira one vrste voća koje su dostupne kratko u toku jedne godine. Prva pomisao je mirisna i slasna pita od jabuka.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/ Sanja Mandic Sanjine djakonije

Ovo je veoma jednostavna i jeftina poslastica, koja ne zahteva mnogo vremena za pripremu, a može da počasti mnogo ljudi odjednom.

Uz šoljicu čaja ili kafe biće pravo okrepljenje posle napornog dana.

Sastojci:

500 gr tankih kora za pitu

1 kg nakiselih jabuka

Pita sa jabukama
foto: Printscreen/Youtube/ Sanja Mandic Sanjine djakonije

4 kašike griza

8 kašika šećera

1 kašičica cimeta

50 gr suvog grožđa

2 kesice vanilin šećera

Pita sa jabukama
foto: Printscreen/Youtube/ Sanja Mandic Sanjine djakonije

1,5 dl ulja

1 dl kisele vode

Priprema:

Kore za pitu podelite na grupe od po četiri lista. Suvo grožđe potopite u šoljicu vode i ostavite da stoji najmanje 15 minuta. Jabuke očistite, pa ih izrendajte i izmešajte sa grizom, 4 kašike šećera, vanilin šećerom, cimetom i suvim grožđem.

Griz će iz jabuka pokupiti svu tečnost, pa pita neće biti gnjecava.

Pita sa jabukama
foto: Printscreen/Youtube/ Sanja Mandic Sanjine djakonije

Kiselu vodu i ulje izmešajte, pa mešavinom premazujte kore; treću koru pospite kašikom šećera, stavite četvrtu koru i na nju rasporedite četvrtinu fila.

Kore savijte u rolat, a rolate poređajte u podmazan pleh.

Ostatkom mešavine ulja i kisele vode premažite rolate jednako, pa pitu stavite u hladnu rernu, a onda je uključite na 180 stepeni i pecite dok pita ne porumeni, najmanje 45 minuta. Ovakvim načinom pečenja kore neće preplanuti, a jabuke ostati žive, već će se sve jednako i ravnomerno ispeći.

Pita sa jabukama
foto: Printscreen/Youtube/ Sanja Mandic Sanjine djakonije

Kada je pita pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi. Obilno je pospite prah šećerom, isecite tankim i oštrim nožem, pa poslužite.

Prijatno!

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.