U OVO JELO SE KUNU SICILIJANCI! Evo zašto je ukralo SVU POPULARNOST SVETA (VIDEO)
Foto: Printscreen/youtube/JamieOliver

savršena ideja za užinu!

U OVO JELO SE KUNU SICILIJANCI! Evo zašto je ukralo SVU POPULARNOST SVETA (VIDEO)

Italijanske ulice skrivaju veliki broj restorana sa tradicionalnom hranom, a jedno od najpopularnijih je i arančini, jelo neobičnog oblika i voćnog imena

Objavljeno:

Nakon 2000 godina stvari se nisu mnogo promenile. Italijanske ulice skrivaju veliki broj restorana sa tradicionalnim jelima koje možete degustirati. Jedno od najpopularnijih je i arančini, jelo neobičnog oblika i voćnog imena. Sam naziv znači mala narandža, jer ovo jelo nakon kuvanja dobija boju koja podseća na ovo tropsko voće. Tradicionalni oblik ovog jela je kupast napravljen tako da podseća na vulkan Etnu.

Pretpostavlja se da su arančini nastali na Siciliji u 10.veku, za vreme arapske okupacije. U sicilijanskim gradovima Palermo i Sirakuza arančini su tradicionalna hrana koja se sprema specijalno za praznik Svete Lucije 13.decembra, kada se ne jedu hleb i testenine.

Arančini
foto: Printscreen/youtube/JamieOliver

Pravi se od pirinča, koji se formira u obliku loptice, obloži prezlama, a potom prži u dubokom ulju. Najčešća vrsta nadeva (takozvani ragu) je mleveno meso sporo kuvano na niskoj temperaturi sa paradajz sosom i začinima, mocarela, grašak i bešamel sos.

Gradovi Rimskog carstva bili su puni barova i restorana gde su stanovnici provodili svoje slobodno vreme. Dobar primer je svakako Pompeja, drevni grad sačuvan ispod sloja pepela nakon erupcije Vezuva 79. godine naše ere.

U ovom gradu pronađeni su dokazi da su Rimljani praktikovali brzu vrstu obedovanja, takozvani termopolium. Ova reč je grčkog porekla i znači vruća prodavnica, aludirajući na mogućnost pripreme toplog obroka na brzinu.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.