OVAJ TEST OD 5 SEKUNDI RAZOTKRIVA POKVARENO MESO: Nećete biti prevareni
Foto: Profimedia

savet dana

OVAJ TEST OD 5 SEKUNDI RAZOTKRIVA POKVARENO MESO: Nećete biti prevareni

Najbolje bi bilo kupovati domaće, ali to nije uvijek moguće

Objavljeno:

Meso u prodavaonice stiže u raznim oblicima i nije uvijek lako prepoznati koje je sveže i kvalitetno, posebno ako je mleveno. Ponekad je dobro dati prednost proizvodima iz regije koji su do prodavnice prešli malo kraći put, ali osim informacija na pakovanju potrebno je da pazite i na izgled mesa.

Iako mnogo ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome, kaže Elisabet Rosicke iz Nemačkog poljoprivrednog centra. Kvalitetno meso moralo bi imati malo unutarmišićne masti, a to se vidi po belim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Osim toga, ako se kupuje pakovano meso, u njemu ne sme nikako biti vode. Pre stavljanja u ćiniju dobro ga pregledajte, za to vam ne treba više od pet sekundi.

Mesara, meso
foto: Emilija Jovanović

Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro”,

-naglasila je Rosicke.

Boja Idealna boja zavisi od toga o kom mesu se radi. Teletina bi trebala biti svetlija, ali ne bela. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno bledoružičasta. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bežati, naglašava Rosicke.

Čvrstoća Ima još jedan način za jednostavnu proveru toga je li pakovano meso još uvek sveže. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne sme ostati nikakvo udubljenje, a površina mesa mora blistati.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.